Omáčky P a R (párková, pažítková, pikantná rybia, rajčinová so smotanou a rýchla rajská)
Na masti osmahneme cibuľu, potom pridáme nastrúhanú zeleninu a krátko osmažíme. Následne zalijeme vývarom a dusíme, kým nie je mäkká. Takisto pripravíme maslovú jíšku...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Párková omáčka
4 nožky párkov
80 g maslovej jíšky
vývar z masoxu
40 g sadla
1 cibuľa
80 g koreňovej zeleniny
4 lyžice smotany
soľ
pepř
múka
Pažitková omáčka rýchla
200 ml mlieka
4 lyžice smotany
15 g múky
10 g pažítky
5 g masla
soľ
Pikantná rybia omáčka z tresky
300 g tresky
50 g masla
60 g hladkej múky
olej
150 g koreňovej zeleniny
1 cibuľa
4 lyžice smotany
vývar z rybej kocky
soľ, pepř a cukor
citrónová šťava
Rajčatová omáčka so smotanou
50 g masla
50 g hladkej múky
cibuľa
1/2 l vývaru z hydiny
500 g rajčat alebo konzerva rajčinového pretlaku
celý pepř, nové korenie a bobkový list
tymián
cukor, ocot a soľ
kelímok smotany
Rýchla rajská omáčka
0,5 l suga (alebo rajčatá v plechu)
1 cibuľa
soľ a pepř
50 g bylinkového masla
2 lyžice červeného vína
cukor podľa chuti
chilli
1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
Postup varenia podľa receptu
Párková omáčka sa pripravuje tak, že na masle osmažíme cibuľu, pridáme nastrúhanú zeleninu a všetko krátko osmažíme. Potom zalijeme vývarom a dusíme, kým zelenina nezmäkne. Maslovú jíšku zriedime vývarom a zmiešame so zeleninovým základom, povaríme a prepasírujeme. Následne pridáme nakrájané párky na malé kúsky alebo tenké plátky, mierne povaríme, dochutíme korením a môžeme zjemniť smotanou s rozšľahanou múkou (toto nie je nutné). Omáčka sa podáva samostatne, napríklad s houskovým knedlíkom.
Rýchla pažítková omáčka: V smotane rozmiešame múku, potom ju vlejeme do vriaceho mlieka a necháme chvíľu povariť. Keď je omáčka hotová, osolíme ju a primiešame nasekanú zelenú pažítku a maslo. K omáčke môžeme tiež pridať vajcia varené natvrdo alebo stratené. Omáčku podávame buď samostatne s houskovým knedlíkom, alebo s bramborami.
Rybia omáčka s treskou: Orestujeme nastrúhanú koreňovú zeleninu a nakrájanú cibuľu na oleji, prilievame vývar a dusíme do mäkka. Potom všetko prepasírujeme. Z masla a múky vytvoríme svetlú jíšku, ktorú zriedime zvyšným vývarom, pridáme umletú tresku a varíme, kým nie je mäkká. Na záver vmiešame zeleninovú zmes a smotanu, dochutíme soľou, čiernym korením, cukrom a citrónovou šťavou a dobre prehrejeme. Podávame s houskovým knedlíkom.
Rajčinová omáčka so smotanou: Na masle osmažíme jemne nakrájanú cibuľu, pridáme múku a pripravíme tmavú jíšku. Tú postupne zriedime studeným vývarom, pridáme korenie a necháme povariť. Do hladkej omáčky pridáme nakrájané rajčiny a necháme ich rozvariť (alebo môžeme použiť rajčinový pretlak). Potom omáčku prepasírujeme, osolíme, prilievame smotanu a dochutíme cukrom a octom, už ju však ďalej nevaríme.
Rýchla rajská omáčka: Na rozpustenom bylinkovom masle osmažíme nasekanú cibuľu, zalijeme červeným vínom a pridáme sugo. Vmíchame citrónovú kôru, štipku cukru a na miernom ohni varíme 10 minút. Nakoniec dochutíme korením a chili.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Omáčky P a R (párková, pažítková, pikantná rybia, rajčinová so smotanou a rýchla rajská)
Omáčky P a R ponúkajú skvelú kombináciu chutí, ktoré obohatia váš jedálniček. Párová omáčka je ideálna na rýchle občerstvenie, zatiaľ čo pažítková dodá sviežosť a vôňu. Pikantná rybia omáčka poteší milovníkov morských plodov a paradajková so smotanou sa skvele hodí k cestovinám. Nezabudnite na rýchlu rajčinovú, ktorá sa stane vaším spoľahlivým pomocníkom v kuchyni. Každá omáčka z tejto série prináša jedinečné chute a variabilitu pri varení.
Tomáš Rohlena