Bezinkový sirup

Sirup z bazy patrí medzi obľúbené pochúťky, pričom domáca varianta je ešte žiadanejšia. Môžeme ho použiť do limonád alebo pri pečení bábovky. Nie je dôležité, koľko litrov vyrobíme.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
30 kvetov čierneho baza
2 kg kryštálového cukru
50 g kyseliny citrónovej
3 bio citróny
2 l vody
Postup varenia podľa receptu
Oslobodíme bezové kvety od drobného hmyzu tým, že ich jemne potrepkáme. Potom privedieme vodu k varu, necháme ju vychladnúť a nalejeme ju na kvety.
Do zmesi vmiešame šťavu z jedného citrónu a na kolieska nakrájané dva citróny. Potom pridáme citrónovú kyselinu a zmes necháme lúhovať po dobu 24 hodín.
Po uplynutí tejto doby prefiltrujeme tekutinu cez plátno alebo gázku, pridáme cukor a ohrejeme ju v hrnci. Občas premiešame a keď sa cukor rozpustí, nalejeme sirup do fliaš.
Sirup je určený na rýchlu konzumáciu a uchovávame ho v chladničke. Ďalej ho môžeme preliať do zaváracích pohárov, uzavrieť viečkom a na 20 minút zavaríť pri teplote 85 °C.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Bezinkový sirup
Bezinkový sirup je populárny prírodný nápoj, vyrobený z kvetov bezinky (Sambucus nigra). Tento sirup sa pýši svojou osviežujúcou chuťou a aromatickou vôňou, ktoré sú typické pre jarné a letné mesiace. Bezinkové kvety sa obvykle zbierajú na začiatku kvitnutia a potom sa spracovávajú s cukrom a vodou. Sirup je obľúbený nielen ako osviežujúca limonáda, ale aj ako prísada do koktailov alebo dezertov. Bezinkový sirup je navyše známy pre svoje zdravotné účinky, vrátane podpory imunity a zmiernenia príznakov nachladnutia.