Houbová zemiaková polievka

Houbová zemiaková polievka
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Na sucho si orestujeme niekoľko plátkov slaniny (podľa podávaných porcií), ktoré si necháme stranou, až bude polievka hotová. Výpek zo slaniny môžeme naliať do nej.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1200 ml voda
150 g sušené huby
2 lyžice majoránka
1 kocka zeleninový vývar
70 g sádlo
1 ks veľká mrkva
1 ks menší zeler
1 ks cibuľa
1 lyžica drvený kmín
5 strúčikov cesnak
4 ks veľké zemiaky
na ozdobu 4 snítky kučeravá petržlenová vňať
4 plátky anglická slanina
podľa chuti soľ
cesto 2 lyžice hladká múka
300 ml voda

Postup varenia podľa receptu

Pripravíme si zeleninu a očistíme. Nadrobno si nakrájame ako cibuľu, tak cesnak, zeler a mrkvu na menšie kocky a zemiaky na väčšie kusy.

V hrnci si rozpálime masť, na nej si osmažíme zeler s mrkvou, na to pridáme cibuľu, kmín a znova smažíme. Potom zalejeme vriacou vodou, do ktorej pridáme kocku vývaru a necháme variť. Asi po 15 minútach pridáme huby so zemiakmi a varíme, kým nezmäknú.

Vo troške vody si rozmiešame múku a takto rozmiešanú, za stáleho miešania, pomaly vlievame do vriacej polievky.

Pridáme majoránku, cesnak a osolíme. Takto ešte necháme ďalších 10 minút povariť.

Hotovú zemiakovú polievku si ozdobíme pripravenou slaninou, prípadne ešte petržlenovou vňaťou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Houbová zemiaková polievka

Hubová zemiaková polievka je tradičná česká polievka, ktorá spája chuť zemiakov a lesných húb. Táto jedlo je obľúbené pre svoju vydatosť a jedinečnú vôňu, ktorú dodávajú čerstvé huby, ako sú hríby či líšky. Polievka sa často obohacuje o mrkvu, zeler a korenie, čím sa umocňuje jej chuť. Hubová zemiaková polievka je ideálnou voľbou pre chladné dni, pretože zahreje a poteší dušu. Tento pokrm je nielen chutný, ale tiež skvelo reprezentuje českú kuchyňu a tradíciu využívania prírodných surovín.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.6/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Zemiaková polievka, Český, Chute, Hlavné jedlo, Polievky, Predjedlo, Zeleninové
Štítky: Česká kuchyňa, polievka, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Houbová zemiaková polievka.

Pridať komentár