Houbová zemiaková polievka
![Houbová zemiaková polievka](/i/sk/houbova-zemiakova-polievka.jpg)
Na sucho si orestujeme niekoľko plátkov slaniny (podľa podávaných porcií), ktoré si necháme stranou, až bude polievka hotová. Výpek zo slaniny môžeme naliať do nej.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1200 ml voda
150 g sušené huby
2 lyžice majoránka
1 kocka zeleninový vývar
70 g sádlo
1 ks veľká mrkva
1 ks menší zeler
1 ks cibuľa
1 lyžica drvený kmín
5 strúčikov cesnak
4 ks veľké zemiaky
na ozdobu 4 snítky kučeravá petržlenová vňať
4 plátky anglická slanina
podľa chuti soľ
cesto 2 lyžice hladká múka
300 ml voda
Postup varenia podľa receptu
Pripravíme si zeleninu a očistíme. Nadrobno si nakrájame ako cibuľu, tak cesnak, zeler a mrkvu na menšie kocky a zemiaky na väčšie kusy.
V hrnci si rozpálime masť, na nej si osmažíme zeler s mrkvou, na to pridáme cibuľu, kmín a znova smažíme. Potom zalejeme vriacou vodou, do ktorej pridáme kocku vývaru a necháme variť. Asi po 15 minútach pridáme huby so zemiakmi a varíme, kým nezmäknú.
Vo troške vody si rozmiešame múku a takto rozmiešanú, za stáleho miešania, pomaly vlievame do vriacej polievky.
Pridáme majoránku, cesnak a osolíme. Takto ešte necháme ďalších 10 minút povariť.
Hotovú zemiakovú polievku si ozdobíme pripravenou slaninou, prípadne ešte petržlenovou vňaťou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Houbová zemiaková polievka
Hubová zemiaková polievka je tradičná česká polievka, ktorá spája chuť zemiakov a lesných húb. Táto jedlo je obľúbené pre svoju vydatosť a jedinečnú vôňu, ktorú dodávajú čerstvé huby, ako sú hríby či líšky. Polievka sa často obohacuje o mrkvu, zeler a korenie, čím sa umocňuje jej chuť. Hubová zemiaková polievka je ideálnou voľbou pre chladné dni, pretože zahreje a poteší dušu. Tento pokrm je nielen chutný, ale tiež skvelo reprezentuje českú kuchyňu a tradíciu využívania prírodných surovín.