Ořechovka

Ořechovka je nápoj vyrobený z nezrelých vlašských orechov, obdobne ako mandlovica. Naše prababky a babky ju používali na liečenie žalúdočných ťažkostí po…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
24 orechov
15 g celej škorice
8 g klinčekov
4 g muškátového kvetu (alebo orešku)
1 l vodky (koňaku alebo slivovice)
0,5 kg cukru
trochu vody
Postup varenia podľa receptu
Orechy zberáme najneskôr do 24. júna, aby sa na nich nevytvorili tvrdé škrupiny.
Nakrájame ich na tenké plátky, pridáme škoricu, klinček, muškátový kvet a alkohol, a potom ich uložíme do päťlitrovej fľaše pod celofán.
Zaviažeme celofán a sklenicu dáme na slnečné svetlo. Príležitostne fľašou zatrasieme. Po šiestich týždňoch precedíme.
Uvaríme cukor s malým množstvom vody a odstránime vzniknutú penu.
Po vychladnutí zmiešame cukrový roztok s filtrovaným orechovým extraktom.
Čím dlhšie odpočíva, tým je to prospešnejšie. Skvele pomáha pri problémoch so žalúdkom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Ořechovka
Orechovka je tradičný český likér, ktorý sa vyrába maceráciou zelených orechov v alkohole, často doplnený o cukor a korenie. Tento lahodný nápoj má charakteristickú tmavú farbu a výraznú chuť, ktorá sa mení s rokmi zrenia. Orechovka sa zvyčajne podáva ako digestív po jedle alebo pri rôznych oslavách. Je známa svojimi liečivými účinkami a obľúbená je aj ako domáci produkt, ktorý sa často predáva z generácie na generáciu. Táto pochutina je symbolom českej tradičnej gastronómie.