Sirup z čierneho baza
![Sirup z čierneho baza](/i/sk/sirup-z-cierneho-baza.jpg)
Čierny bez sa teší veľkej obľube. Čaj i sirup pozná snáď každý.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 l voda
80 g kyselina citrónová
15 ks čierny bez - kvety
2 kg cukor - kryštálový
Postup varenia podľa receptu
Zajdeme si na prechádzku a natrháme si kvety čierneho bezu. Steblá odstrihneme.
Nalijeme si vodu do hrnca a dáme variť. Až bude voda prevarená, odstavíme ju bokom do úplného vychladnutia. Potom ju prelejeme do inej nádoby, ktorá sa dá zavrieť.
Pridáme kyselinu citrónovú a dôkladne zamiešame. Nasypeme kvety. Nádobu prikryjeme a teraz bude 24 hodín odpočívať.
Pripravíme si látkovú plienku alebo plátno a precedíme. Prisypeme cukor a zamiešame.
Miešame, až sa cukor úplne rozpustí. Buďte trpezliví. (približne 30 minút)
Na kuchynskú linku si postavíme poháre a lahodný sirup do nich prelejeme.
Ukladáme do chladu a tmy.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Sirup z čierneho baza
Sirup z čierneho bazu je obľúbený prírodný nápoj, ktorý sa vyrába z kvetov čierneho bazu. Dá sa pripraviť jednoducho doma a jeho osviežujúca chuť je ideálna pre letné dni. Okrem chuti je známy aj svojimi zdravotnými výhodami, ako je podpora imunitného systému. Sirup sa často mieša s vodou alebo minerálkou, ale môže byť tiež použitý ako prísada do rôznych koktailov či dezertov. Pri príprave je dôležité kvety dobre opláchnuť a nenariediť sirup prehnane, aby si uchoval svoju intenzívnu chuť a arómu.