Domáci syr lučina

Domáci syr lučina
Doba prípravy: 5 minút
Doba varenia: 10 minút
Porcie: 10

Syr lučina pevne sídli v mnohých srdciach ľudí na Slovensku. Lučina sa používa na , ale pridáva sa aj do množstva pomazánok, využíva sa pri pečení sladkých dezertov alebo sa primiešava do zemiakovej kaše či polenty. Lenže lučina sa dá urobiť aj doma. Recept na domácu lučinu je veľmi jednoduchý až triviálny, a tak domáca lučina môže byť doménou aj odrastených detí. Tu je pár tipov na recept, ktorým sa domáca lučina zabydlí aj u vás doma.

Napríklad namiesto kyslej smotany možno použiť smotanu na šľahanie. Potom bude domáca lučina ešte jemnejšia a menej kyslá. Pre maximálne doladenie chuti je možné kombinovať oba dva prístupy – kyslú smotanu a smotanu na šľahanie. Ďalšia vec, ktorú môžete ovplyvniť v prípade záležitosti, ako je recept na domácu lučinu, predstavuje pridanie ďalších surovín. Domáca lučina môže byť napríklad so soľou či bez nej, použiť sa samozrejme môžu čerstvé bylinky, sušené paradajky, nakladané papriky, nasekané orechy alebo nejaký kvalitný korenie. A zvyšnú srvátku, ktorú recept a domáca lučina vyprodukuje, môžete použiť na pečenie domáceho chleba alebo koláčov.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g bieleho tučného jogurtu (gréckeho alebo selského)
200 g kyslej smotany
soľ

Postup varenia podľa receptu

Najprv vyšľahajte smotanu a jogurt dohladka. Ak chcete, dochuťte soľou alebo ďalšími prísadami, ktoré ste si vybrali.

Veľký sitko vystlite čistou bavlnenou utierkou alebo nejakou gázou. Vyšľahanú zmes vylejte do sitka a položte ho na hrniec. Jogurtovú zmes potom prikryte voľnými koncami textílie a navrch položte napríklad malý tanierik, aby ste to celé zaťažil.

Budúci syr dajte do chladničky – najlepšie na 24 hodín, najhoršie na 8 hodín.

Nakoniec hotovú domácu lučinu vyberte do misky.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáci syr lučina

Domáci syr Lučina je obľúbený slovenský mliečny výrobok, ktorý sa vyrába z tvarohu a smotany. Jeho jemná, smotanová chuť a krémová textura z neho robí ideálnu voľbu na pomazánky, šaláty alebo ako prísadu do rôznych pokrmov. Lučina je známa svojou jednoduchosťou a čistými surovinami, čo z nej robí zdravšiu alternatívu k mnohým priemyselne vyrábaným syróm. Tento syr je ľahko dostupný v obchodoch, ale tiež si ho možno ľahko pripraviť doma z niekoľkých základných surovín, čím získate čerstvý a autentický produkt.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Chute, Dobroty, Nátierka, Predjedlo, Pre deti, Raňajky, Vegetariánske
Štítky: Česká kuchyňa, predjedlo, detská výživa, nátierka, predjedlo, občerstvenie, syr, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Domáci syr lučina.

Pridať komentár