Jednoduchý vývar
![Jednoduchý vývar](/i/sk/jednoduchy-vyvar.jpg)
Hovädzí vývar, kurací vývar alebo zeleninový vývar sa často používajú ako základ pre ďalšie jedlá. Ako naň by teda mali vedieť všetci, ktorí aspirujú na dobrú kuchárku alebo dobrého kuchára. Jednoduchý vývar je vlastne zjednodušenie postupu prípravy na minimum, ale s ohľadom na to, aby ste z polievky dostali maximum chuti. Ak vývar osolíte a pridáte k nemu čerstvú zeleninu nakrájanú na jemné kúsky, bude z neho výborná zeleninová polievka. Do nastrúhanej zeleniny po vybratí z polievky tiež môžete pridať vajíčka a opražiť ju ako placky, ktoré poslúžia ako výborná desiata pre deti.
Jednoduchý vývar môžete vylepšiť pridaním mäsa. Recept na jednoduchý vývar, ktorý tu uvádzame, sa však skladá iba zo zeleniny. Základom zeleninového vývaru sú mrkva, cibuľa a petržlen, až potom sa pridáva ostatná zelenina, ktorú môžete rôzne kombinovať podľa toho, čo máte doma, aj podľa toho, aká sezónna zelenina je práve k dispozícii. Je jedno, či robíte hovädzí vývar, kurací vývar, zeleninový vývar alebo tento jednoduchý vývar, vždy musí iba mierne bublotať, nie vrieť. Recept na jednoduchý vývar nakoniec doplňte napríklad celestýnskymi rezancami. Dobrú chuť!
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 veľké mrkvy
2 veľké cibule
2 petržleny
1 zeler
1 veľké rajče
5 strúčikov cesnaku
10 stoniek petržlenu
10 guľôčok korenia
3 guľôčky nového korenia
1 bobkový list
Postup varenia podľa receptu
Zeleninu najprv očistite, umyte a olúpte. Mrkvu, cibuľu, petržlen a zeler na strúhadle nastrúhajte.
Korenenie a zeleninu dajte do veľkého hrnca a zalejte 3 litrami studenej vody. Priveďte k miernemu varu.
Nechajte prebublávať 30 minút.
Potom vývar sceďte cez sitko. Buď ho rovno podávajte, alebo dajte do mrazáku.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Jednoduchý vývar
Jednoduchý vývar je tradičný pokrm, ktorý sa pripravuje z minima surovín, ale ponúka bohatú chuť a vôňu. Základ tvorí hovädzie alebo hydinové mäso, spojené s koreňovou zeleninou, ako je mrkva, zeler a petržlen. Pridaním cibule, cesnaku a korenia, ako sú nové korenie alebo bobkový list, získate aromatický vývar, ktorý skvele zahreje aj povzbudí. Vývar môžete podávať ako samostatný pokrm, alebo ho použiť ako základ pre polievky a omáčky. Jeho jednoduchosť a univerzálnosť robí tento pokrm obľúbeným v mnohých domácnostiach.