Vianočná rybia polievka
![Vianočná rybia polievka](/i/sk/vianocna-rybia-polievka.jpg)
Rybia hlava rozrežeme a vyčistíme od žiabier a očí. Omyjeme a dáme variť v osolenej vode, kým hlava nezmäkne.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Celý čierny korenie
soľ
1 hlava z kapra
1.5 lyžice polohladká múka
1.25 l voda
4 lyžice koreniaca zelenina nakrájaná na nudličky
petržlenová vňať
1 cibuľa
1.5 lyžice maslo
vnútra kapra
muškátový kvet
Postup varenia podľa receptu
V hrnci si rozpálime pol lyžice masla a na ňom si osmažíme zeleninu. Pridáme očistené vnútornosti, pokrájané na menšie kusy. Necháme podusiť a zalievame vývarom z hlavy len aby všetko bolo vo vode skryté a necháme 15 minút variť. Z múky a zvyšného masla si urobíme zápražku, ktorú potom zalejeme zvyškom vývaru. Takto premiešame a necháme tiež 15 minút variť.
K zelenine si precedíme zápražku, okoreníme muškátovým kvetom, pridáme mäso, ktoré sme oberali z hlavy a ešte chvíľku povaríme.
Polievku zdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou, môžeme použiť aj opečené kocky chleba.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Vianočná rybia polievka
Vianočná rybia polievka je tradičný český pokrm, ktorý sa servíruje na Štedrý deň. Jej základ tvorí rybí vývar, najčastejšie z kapra, doplnený o zeleninu, ako sú mrkva a zeler. Polievka sa často dochucuje korením, citrónom a bylinkami. K Vianociam patrí aj tradícia pridávať do polievky kúsky rybieho mäsa. Vianočná rybia polievka symbolizuje hojnosť a je obľúbeným prvým chodom štedrovečernej večere, ktorý navodzuje sviatočnú atmosféru.