Zelený chřest s holandskou omáčkou

Zelený chřest s holandskou omáčkou
Doba prípravy: 5 minút
Doba varenia: 30 minút
Porcie: 2

Zelený špargľa s holandskou omáčkou patrí k základným stavebným kameňom gastronomického sveta. Na jar prichádza sezóna špargle a vy by ste si ju rozhodne nemali nechať ujsť. Kombinácia čerstvej, najlepšie domácej špargle s jednoduchou, ale rafinovanou holandskou omáčkou je takmer na michelinskú hviezdu. Zelený špargľa s holandskou omáčkou sa robí jednoducho, avšak postup musí byť presne dodržaný. Najlepšie chutí špargľa ľahko opečená, ale môžete ju tiež veľmi krátko povařiť vo vode alebo v pare.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g zeleného chřestu so stredne silnými stonkami
1 lyžica extra virgin olivového oleja
soľ
čerstvo mleté korenie
1 ks žĺtka
1 a 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
1 štipka kajenského korenia
55 g roztopeného masla
1 štipka soli

Postup varenia podľa receptu

Najprv odkrojte tuhé konce stvolov chřestu v mieste, kde sa dajú ešte dobre ohnúť, a rozohrejte rúru na 230 °C.

Chřest dajte do plytkého pekáča alebo na plech. Špičky by mali smerovať do stredu pekáča a konce von, pretože sa na kraji rýchlejšie upečú. Bude mu stačiť asi 10 minút, v polovici tohto času s chřestom trochu potraste, aby sa upiekol rovnomerne.

Teraz sa vrhnite na holandskú omáčku. Žĺtok, citrónovú šťavu a kajenský korenie krátko rozmixujte, nechajte mixér na malé otáčky bežať a pridávajte maslo, až vznikne vláčna, krémová omáčka. Keď sa vám bude zdať príliš hustá, prilievajte trochu vlažnej vody. Nezabudnite ochutnať a prípadne dosoliť.

Zelený chřest s holandskou omáčkou podávajte s mletým korením a teplou omáčkou. Dobrú chuť!

Čo ste ešte nevedeli o recepte Zelený chřest s holandskou omáčkou

Zelený chřest s holandskou omáčkou je lahodný pokrm, ktorý dokonale kombinuje jemnú chuť zeleného chřestu s bohatou, krémovou omáčkou. Chřest, ako sezónna zelenina, je bohatý na vitamíny a minerály, čo z neho robí zdravú voľbu. Holandská omáčka, vyrobená z masla, vaječných žĺtkov a citrónovej šťavy, dodáva pokrmu jemnú a vyváženú chuť. Táto kombinácia je ideálna ako predkrm alebo ľahký hlavný chod. Pri servírovaní je dobré pokrm ozdobiť čerstvo mletým čiernym korením alebo pažítkou pre zvýraznenie chuti.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Chute, Omáčky, Predjedlo, Raňajky, Svadba, Vegetariánske, Zeleninové
Štítky: Česká kuchyňa, špargľa, holandská omáčka, predjedlo, Zelenina, zelená špargľa

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Zelený chřest s holandskou omáčkou.

Pridať komentár