Zelený chřest s holandskou omáčkou
![Zelený chřest s holandskou omáčkou](/i/sk/zeleny-chrest-s-holandskou-omackou.jpg)
Zelený špargľa s holandskou omáčkou patrí k základným stavebným kameňom gastronomického sveta. Na jar prichádza sezóna špargle a vy by ste si ju rozhodne nemali nechať ujsť. Kombinácia čerstvej, najlepšie domácej špargle s jednoduchou, ale rafinovanou holandskou omáčkou je takmer na michelinskú hviezdu. Zelený špargľa s holandskou omáčkou sa robí jednoducho, avšak postup musí byť presne dodržaný. Najlepšie chutí špargľa ľahko opečená, ale môžete ju tiež veľmi krátko povařiť vo vode alebo v pare.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g zeleného chřestu so stredne silnými stonkami
1 lyžica extra virgin olivového oleja
soľ
čerstvo mleté korenie
1 ks žĺtka
1 a 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
1 štipka kajenského korenia
55 g roztopeného masla
1 štipka soli
Postup varenia podľa receptu
Najprv odkrojte tuhé konce stvolov chřestu v mieste, kde sa dajú ešte dobre ohnúť, a rozohrejte rúru na 230 °C.
Chřest dajte do plytkého pekáča alebo na plech. Špičky by mali smerovať do stredu pekáča a konce von, pretože sa na kraji rýchlejšie upečú. Bude mu stačiť asi 10 minút, v polovici tohto času s chřestom trochu potraste, aby sa upiekol rovnomerne.
Teraz sa vrhnite na holandskú omáčku. Žĺtok, citrónovú šťavu a kajenský korenie krátko rozmixujte, nechajte mixér na malé otáčky bežať a pridávajte maslo, až vznikne vláčna, krémová omáčka. Keď sa vám bude zdať príliš hustá, prilievajte trochu vlažnej vody. Nezabudnite ochutnať a prípadne dosoliť.
Zelený chřest s holandskou omáčkou podávajte s mletým korením a teplou omáčkou. Dobrú chuť!
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zelený chřest s holandskou omáčkou
Zelený chřest s holandskou omáčkou je lahodný pokrm, ktorý dokonale kombinuje jemnú chuť zeleného chřestu s bohatou, krémovou omáčkou. Chřest, ako sezónna zelenina, je bohatý na vitamíny a minerály, čo z neho robí zdravú voľbu. Holandská omáčka, vyrobená z masla, vaječných žĺtkov a citrónovej šťavy, dodáva pokrmu jemnú a vyváženú chuť. Táto kombinácia je ideálna ako predkrm alebo ľahký hlavný chod. Pri servírovaní je dobré pokrm ozdobiť čerstvo mletým čiernym korením alebo pažítkou pre zvýraznenie chuti.