Francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 45 minút
Porcie: 4

Recept na francúzske zemiaky vyžaduje iba niekoľko málo ingrediencií a je tak primerane jednoduchý. Základnú surovinu zemiaky je potrebné uvariť v šupke a ideálny je varný typ A, menej vhodný je varný typ B. Ďalšie veci, ktoré sa rozhodnete na recept na francúzske zemiaky použiť, by mala viesť len vaša vášeň pre najrôznejšie chute. Väčšinou sa do zapekaných zemiakov pridáva nejaká údenina, najčastejšie v podobe údeného mäsa. Recept na francúzske zemiaky sa tiež neobejde bez vajec a vaječnej zálievky, ktorá vytvára telo chuti. Niekto tiež do jedla pridáva nastrúhaný syr. Keď sa rozhodnete pre túto variantu, tak syr na francúzske zemiaky nastrúhajte až 10–15 minút pred vybratím z rúry. Recept na francúzske zemiaky prinášame v štandardnom prevedení. Leckedy je samozrejme žiaduce upraviť si recept podľa svojich chuťových preferencií. Tak vzhůru do toho!

Slité a osušené zemiaky vsypte do misy, kde je ochutená smotana so syrom. Vyklepněte vajce a poriadne premiešajte.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 kg zemiakov
400 ml šľahačkovej smotany
500 g syra (ementál, korenistý)
1 vajce
muškátový oriešok
piper
maslo na vymazanie
2 strúčiky cesnaku
zelená cibuľa

Postup varenia podľa receptu

Uvarené zemiaky zbavte šupky a nakrájajte na plátky. Dajte ich do misy so studenou vodou, aby zemiaky nezčernali.

Smotanu nalejte do misy. Osoľte a okoreňte. Pridajte štipku muškátového orieška a nastrúhaný syr.

Zapekaciu misu vymažte maslom a utretými strúčikmi cesnaku a dajte do nej zemiaky so smotanou. Pečte na 140 stupňov Celzia približne 45 minút. Na posledných 10 minút zvýšte teplotu na 200. Zdobenie môžete urobiť nasekanou pažítkou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky sú obľúbeným jedlom slovenskej kuchyne, inšpirovaným francúzskou gastronomiou. Tento pokrm sa skladá z vrstiev varenej zemiakov, zvyčajne preložených rôznymi druhmi ingrediencií, ako sú údeniny, cibuľa a vajcia. Všetko je následne zalité smotanou a zapečené v rúre. Francúzske zemiaky sú obľúbené pre svoju sýtosť a bohatú chuť. Môžu byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako príloha. Mnohí do nich pridávajú aj syr pre intenzívnejšiu chuť. Tento pokrm je jednoduchý na prípravu a často sa pripravuje v domácnostiach po celej krajine.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Hlavné jedlo, Pre deti, Smetanové omáčky, Pečené zemiaky a cestoviny
Štítky: zemiaky, Česká kuchyňa, detská výživa, hlavné jedlo, Ostatné kuchyne, syr

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Francúzske zemiaky.

Pridať komentár