Zaváranie uhorky

Zaváranie uhorky
Doba prípravy: 1 minút
Doba varenia: 7 minút
Porcie: 1

Nastala polovica leta, všade niečo dozrieva a rade z nás sa doma hromadí nezpracované ovocie a zelenina. Zaváranie je skvelý spôsob, ako tieto plody zeme ďalej spracovať. Pričom zaváranie uhorky je najpopulárnejšie. A zaváranie uhorky má u nás tiež dlhú tradíciu. Na zaváranie sa hodia tie menšie bradavicovité, ideálne o priemere 7 až 10 centimetrov. Všetky uhorky by mali mať plus mínus rovnakú veľkosť. Niekoľko menších si uchovajte na utesnenie pohára. Čo sa týka nálevu, na stole leží množstvo receptov a rád. Isté je, že sa nálev na zaváranie uhorky pripravuje niekoľko dní vopred, aby vynikla silnejšia chuť korenia. Pridané korenie záleží na vašich chuťových preferenciách. My tu uvádzame recept na zaváranie uhorky v základnej variante. Ide o 15 pohárov s obsahom 0,5 litra.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

6 kg uhorky
3 l vody
1 l octu
400 g soli
8 ks bobkových listov
16 guľôčok nového korenia
20 ks klinčekov

Postup varenia podľa receptu

Najprv pripravte nálev z vody, octu a všetkého korenia. A najlepšie 3 dni vopred, aby pekne odstál a všetko korenie sa do chuti poriadne prepilo.

Naozaj dôkladne očistené uhorky naskladajte do sterilizovaných sklenených pohárov a zalejte ich nálevom. Čistota pohára aj surovín je naozaj veľmi dôležitá. Uhorky namočte aspoň na hodinu do studenej vody a potom každú starostlivo, ale jemne očistite štetcom.

Poháre pevne uzavrite a zavárajte 7 minút pri teplote 85 °C.

Nakoniec nechajte poháre vychladnúť otočené dnom nahor.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Zaváranie uhorky

Zaváranie uhorky je obľúbený spôsob konzervácie tejto zeleniny, ktorý nám umožňuje vychutnávať si jej chuť po celý rok. Proces začína výberom kvalitných, čerstvých uhorky, ktoré sa dôkladne umyjú. Potom sa uhorky nakladajú v octovom náleve s cukrom, soľou a korením, ako je horčicové semienko, kôpor a korenie. Sklenice s uhorkami sa starostlivo uzavrú a sterilizujú, aby sa zabezpečila ich dlhá trvanlivosť. Výsledné nakladané uhorky sú obľúbenou prílohou k mäsám, syrom i chlebíčkom, a navyše sú skvelým zdrojom vitamínov a minerálov.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Chute, Prílohy, Vegetariánske, Prílohy, Varenie, Zeleninové
Štítky: Česká kuchyňa, predjedlo, príloha, Slovenská kuchyňa, dresing, konzervy, Zelenina

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Zaváranie uhorky.

Pridať komentár