Jednoduchá sviečková
![Jednoduchá sviečková](/i/sk/jednoducha-svieckova.jpg)
Recept na sviečkovú omáčku patrí k najväčším potešeniam, ktoré si domáci stravníci doprajú. Sviečková nemusí byť len recept, ktorý je dlhý ako telefónny zoznam. Môže ísť o celkom jednoduché jedlo, ktoré vykúzlite počas chvíľky, aby ste si mohli užiť skvelú dobrotu čo najrýchlejšie. Recept na sviečkovú sa síce nazýva po mäse hovädzie sviečková, no nie je nutné, či dokonca je žiaduce použiť na sviečkovú omáčku iný druh hovädzieho mäsa. Sviečková môže byť nahradená trebárs hovädzím zadným, karabáčom, kvetovou špičkou, lúpavou alebo guľatou plecnou, ktorá sa niekedy nazýva falošná sviečková. Sviečková omáčka totiž vďaka väčšiemu množstvu kolagénu bude mať bohatšiu chuť. Čo sa týka mäsa, tak veľmi dôležité je mäso tiež prekládať špekom. Sami potom na tanieri uvidíte, že sa to vyplatilo. Recept na jednoduchú sviečkovú omáčku nájdete práve tu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4 plátky roštenky
1 mrkva
1 petržlen
1 malý zeler
olej
soľ
piper
bobkový list
nové korenie
vývar podľa potreby
1 kelímok smotany
1 lyžica solamylu
Postup varenia podľa receptu
Roštenky najprv odblaníme, potom naklepeme, po okrajoch nařízneme a osolíme. Na rozpálenej panvici ich zprudka osmahneme na oleji.
Mäso vyjmeme a vo výpeku po nich osmahneme na kocky nakrájanú (alebo nahrubo nastrúhanú) zeleninu a cibuľu.
Prenesieme do pekáča, podlieme pripraveným vývarom. Potom pridáme korenie (najlepšie v sáčku, aby sa dalo dobre vybrať) a zakryté dusíme v trúbe domäkka.
Roštenky, ktoré zmäkli a sú krehké, vyjmeme, vyberieme aj korenie a zeleninu rozmixujeme.
Podľa potreby dolijeme vývar a zahustíme škrobovou múkou, ktorú necháme prejsť vremením.
Pridáme smotanu, necháme znovu prejsť vremením, dochutíme citrónovou šťavou a do omáčky vložíme mäso, aby sa prehrialo.
Podávame s houskovým knedlíkom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Jednoduchá sviečková
Jednoduchá sviečková je tradičné české jedlo, ktoré sa skladá z hovädzieho mäsa marinovaného v zelenine a korení. Po marinovaní sa mäso opečie a potom dusí s koreňovou zeleninou do mäkka. Omáčka sa zahušťuje smotanou a dochucuje citrónom a cukrom. Podáva sa s hausky alebo zemiakovými nokmi. Tento recept je cenený pre svoju jemnú a vyváženú chuť, ktorá pripomína domáce varenie. Je ideálnym jedlom pre slávnostné príležitosti aj bežné rodinné obedy.