Kynuté knedlíky s povidlami varené v pare
![Kynuté knedlíky s povidlami varené v pare](/i/sk/kynute-knedliky-s-povidlami-varene-v-pare.jpg)
Kynuté knedlíky s povidlami môžu urobiť radosť ako dezert aj ako hlavné jedlo. Tieto kynuté knedlíky sú však robené špeciálnym spôsobom. Varí sa položené na utierke, cez ktorú ide para. Touto cestou dostanú kynuté knedlíky ešte viac nadýchanosti a hebkosti. A keby to niekomu bolo málo a obyčajné kynuté knedlíky by ho už nudili, tieto sú ešte posypané nastrúhanými vlašskými orechmi a perníkom. Vyskúšajte aj vy kynuté knedlíky s povidlami varené na utierke v pare. Možno si tento recept zamilujete.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g polohrubej múky
7 g sušeného droždia
1 štipka soli
1 vajce
200 ml vlažného mlieka
50 g nastrúhaných vlašských orechov
60 g nastrúhaného perníka
125 g masla
1 lyžička rastlinného oleja
6 lyžíc povidiel
Postup varenia podľa receptu
Najprv presajte múku a v mise ju zmiešajte s droždím, jedným vajcom a štipkou soli a zalejte teplým mliekom. Vypracujte cesto, ktoré by malo byť pevné a hladké. Nechajte ho kysnúť prikryté cca 20 minút.
Medzičasom pripravte prepustené maslo. K maslu môžete pridať kvapku oleja, aby sa nepripálilo.
Cesto dajte na vál a rozdeľte ho na kúsky, ktorých bude tak 6 až 8. Chvíľu ešte nechajte cesto nakysnúť, potom do každého kúsku urobte prstom dôlček a do neho dajte povidla. Knedlíček zabalte a opäť nechajte cca 10 minút kysnúť.
Medzičasom dajte variť vodu v kastróle, do ktorého dajte parák. Naň dajte utierku a položte na ňu knedlíky, ktoré potrite zo všetkých strán rozpusteným maslom, aby sa nelepili k sebe. Priklopte pokrievkou a varte v pare 15 minút.
Na tanieri kysnuté knedlíky posypte nastrúhanými orechmi a nastrúhaným perníkom a poliate rozpusteným maslom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kynuté knedlíky s povidlami varené v pare
Kynuté knedlíky s povidly varené v pare sú tradičné české jedlo, ktoré je obľúbené pre svoju nadýchanu textúru a sladkú náplň. Pripravujú sa z kynutého cesta, ktoré sa plní slivkovými povidlami. Následne sa knedlíky varia v pare, čo zaisťuje ich mäkkosť a ľahkosť. Podávajú sa často ako hlavný chod alebo dezert, doplnené o maslo, práškový cukor a škoricu. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj nostalgicky pripomína tradičnú kuchyňu a domáce prostredie babičiek. Jeho príprava vyžaduje trpezlivosť, ale výsledok stojí za to.