Tradičná vianočka

Tradičná vianočka
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Vytvoríme si kvások z trošky múky, mlieka a cukru.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

cesto 15 dkg oled
2 ks žĺtok
1 kg hladká múka
10 dkg lúpané mandle
1 balík rozinky
5 dkg maslo
1 ks vanilkový cukor
5 dkg kvasnice
5 dl mlieko
0 ks 1/2 muškátového orieška (strúhaného)
1 dkg soľ
20 dkg cukor práškový

Postup varenia podľa receptu

V mise si zmiešame všetky suroviny na cesto okrem mandlí a hrozienok. Pridáme kvások, mlieko a rozpustené vlažné maslo so sadlom. Z tohto vypracujeme cesto, do ktorého na konci vmiešame aj hrozienka a časť mandlí. Dáme prikryté kysnúť.

Podľa toho, koľko budeme robiť copov, si pripravíme diely. Z nich vytvarujeme guľôčky, ktoré dáme opäť aspoň na 30 minút kysnúť. Z nich potom vyvaľkáme copy, z ktorých upletieme vianočku a znovu necháme kysnúť.

Vianočku potierame rozšľahaným vajcom a posypeme nasekanými mandľami.

Vkladáme do predhriatej rúry na 200°C. Asi po 5 minútach znížime na 180°C a pečieme do požadovanej farby, približne jednu hodinu.

Hotovú vianočku zdobíme práškovým cukrom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Tradičná vianočka

Tradičná vianočka je obľúbené české vianočné pečivo, ktoré sa vyznačuje svojou charakteristickou šupinatou štruktúrou a bohatou chuťou. Je vyrábaná z kysnutého cesta, ktoré je obohatené o hrozienka, mandle a ďalšie suroviny. Vianočka sa tradične pletení do tvaru copu, čo symbolizuje vzájomnú pospolitost rodiny. Pri štedrovečernej večeri je často podávaná ako príloha k vianočnému stolovaniu, a je obľúbená ako teplá, tak aj studená. Jej vôňa napĺňa domov a vytvára tak nezabudnuteľnú atmosféru Vianoc.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.6/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Cukrárenské výrobky, Pečivo, Pre deti, Vianočné jedlo
Štítky: Česká kuchyňa, dezert, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Tradičná vianočka.

Pridať komentár