Tradičná vianočka
![Tradičná vianočka](/i/sk/tradicna-vianocka.jpg)
Vytvoríme si kvások z trošky múky, mlieka a cukru.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
cesto 15 dkg oled
2 ks žĺtok
1 kg hladká múka
10 dkg lúpané mandle
1 balík rozinky
5 dkg maslo
1 ks vanilkový cukor
5 dkg kvasnice
5 dl mlieko
0 ks 1/2 muškátového orieška (strúhaného)
1 dkg soľ
20 dkg cukor práškový
Postup varenia podľa receptu
V mise si zmiešame všetky suroviny na cesto okrem mandlí a hrozienok. Pridáme kvások, mlieko a rozpustené vlažné maslo so sadlom. Z tohto vypracujeme cesto, do ktorého na konci vmiešame aj hrozienka a časť mandlí. Dáme prikryté kysnúť.
Podľa toho, koľko budeme robiť copov, si pripravíme diely. Z nich vytvarujeme guľôčky, ktoré dáme opäť aspoň na 30 minút kysnúť. Z nich potom vyvaľkáme copy, z ktorých upletieme vianočku a znovu necháme kysnúť.
Vianočku potierame rozšľahaným vajcom a posypeme nasekanými mandľami.
Vkladáme do predhriatej rúry na 200°C. Asi po 5 minútach znížime na 180°C a pečieme do požadovanej farby, približne jednu hodinu.
Hotovú vianočku zdobíme práškovým cukrom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Tradičná vianočka
Tradičná vianočka je obľúbené české vianočné pečivo, ktoré sa vyznačuje svojou charakteristickou šupinatou štruktúrou a bohatou chuťou. Je vyrábaná z kysnutého cesta, ktoré je obohatené o hrozienka, mandle a ďalšie suroviny. Vianočka sa tradične pletení do tvaru copu, čo symbolizuje vzájomnú pospolitost rodiny. Pri štedrovečernej večeri je často podávaná ako príloha k vianočnému stolovaniu, a je obľúbená ako teplá, tak aj studená. Jej vôňa napĺňa domov a vytvára tak nezabudnuteľnú atmosféru Vianoc.