Zaváranie marhúľ
![Zaváranie marhúľ](/i/sk/zavaranie-marhul.jpg)
Zaváranie marhúľ nemá veľmi dlhé trvanie, pretože marhule sa ako na potvoru hrozne rýchlo kazia. A preto využite marhuľovú sezónu naplno. Vďaka zaváraniu marhúľ kompót, ktorý je plný letných vitamínov, v zime ako keď nájdete. Bude tiež voňať po letnej záhrade a deťom určite bude chutiť. Recept na zaváranie marhúľ je dobré mať doma, pretože kompót predstavuje aj polotovar, z ktorého možno vytvoriť množstvo chutných a obľúbených jedál – marhuľové knedle, marhuľové koláče, marhuľové buchty a tak podobne. Na zaváranie marhúľ používajte iba kvalitné a nepoškodené plody, pretože od tých „načatých“ by sa všetky ostatné marhule skazili. Zaváranie marhúľ a ich recept tu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 l vody
500 g kryštálového cukru
Postup varenia podľa receptu
Čo sa týka cukru, riaďte sa podľa kyslosti uhorky. Ak sú dostatočne sladké, dajte do receptu cukru menej – cca 300 g.
Marhule najprv dôkladne umyte a vykôstkujte. Potom ich naskladajte do pripravených sterilizovaných pohárov.
Na nálev v jednom litri vody uvarte 500 g (300 g) cukru po dobu 5 minút. Vodu priveďte k varu a pridajte cukor. Cukor sa rozpustí a ľahko povarí.
Marhule v pohároch zalejte ešte horúcim nálevom a starostlivo uzavrite. Sterilizujte pri 85 °C po dobu 15–20 minút.
Nakoniec horúce poháre dajte dnom nahor vychladnúť a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zaváranie marhúľ
Zaváranie marhúľ je obľúbený spôsob konzervácie tohto letného ovocia. Proces zahŕňa očistenie, umytie a prípadné vykôstkovanie marhúľ, ktoré sa následne naložia do sklenených nádob s cukrovým sirupom alebo len vodou. Sklené nádoby sa pevne uzavrú a sterilizujú vo vriacej vodnej lázni či v rúre. Správne zavárané marhule si zachovajú svoju jemnú chuť a pevnosť po mnoho mesiacov. Takéto marhule sú ideálne do dezertov, na koláče, či len tak k desiate. Domáce zaváranie umožňuje kontrolu nad zložením a často býva zdravšou alternatívou k kupovaným kompótom.