Domáci chlieb

Domáci chlieb
Doba prípravy: 10 minút
Doba varenia: 45 minút
Porcie: 10

Tento recept na domáci chlieb je proste jednoduchý a jednoducho prostý. Opravu. Ide o recept, ktorým môžete začať svoju dráhu domáceho pekára a ktorým sa nedá prakticky nič pokaziť. Domáci chlieb za trochu tej námahy stojí. Len si predstavte tú vôňu, ktorá sa line po celom dome, a tú chuť, ktorá dokazuje, že aj chlieb môže byť šťavnatý. A napokon tú radosť, že sa vám podarilo vyrobiť domáci chlieb. Experimenty tento domáci chlieb odpúšťa, takže hurá do toho. Vyskúšať môžete napríklad rôzne druhy múk – špaldovú, pšeničnú, chlebovú alebo ražnú múku. Do samotného cesta môžete pridať orechy, bylinky, korenie a tak ďalej. Kôrku môžete ochutiť tiež podľa svojich predstáv, keď ju posypete tým, čo máte radi. Recept na domáci chlieb tu.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

2 hrnky hladkej múky (prípadne ražná, chlebová, špaldová)
1,5 čajovej lyžičky sušeného droždia
1,5 čajovej lyžičky soli
1 čajová lyžička drveného rasca
1,5 hrnku vlažnej vody, prípadne syrovátky
ďalšie prísady podľa chuti

Postup varenia podľa receptu

Najprv všetky suroviny rozmixujte v mixéri. Cesto bude mať redšiu konzistenciu, čo je v poriadku.

Cesto v mise zakryte utierkou a nechajte 4 hodiny kysnúť. Medzitým rozohrejte rúru na 230 °C.

Chlieb vložte do stabilného hrnca, zapekacej misy alebo na plech, to je celkom jedno, len musíte dať na chvíľu do rúry, aby sa zahreli.

Potom plech alebo hrniec vyberte z rúry, mali by byť naozaj horúce, a opatrne vložte cesto a zakryte. Pečte 30 minút, potom chlieb odkryte, potrite vodou a odkryté pečte ďalších 15 minút.

Po upečení domáceho chleba vyberte z nádoby, položte na mriežku a nechajte odpočinúť, aby sa nezaparil. Po vychladnutí môžete domáci chlieb nakrájať.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáci chlieb

Domáci chlieb je jedným z najobľúbenejších jedál, ktoré si môžete pripraviť priamo vo svojej kuchyni. Príjemná vôňa čerstvo upečeného chleba je nenahraditeľná a dokáže navodiť pocit domova. Domáci chlieb ponúka možnosť experimentovať s rôznymi druhmi múky a prísadami, ako sú semienka, bylinky alebo sušené ovocie. Proces pečenia umožňuje mať kontrolu nad kvalitou a čerstvosťou surovín. Najlepšie je, keď sa podáva horúci, s kúskom masla, ktoré sa pomaly rozpúšťa na jeho chrumkavej kôrke. Užite si túto domácu dobrôtku s pocitom spokojnosti.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 5.0/5 (24 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Pečivo, Prílohy, Cestoviny
Štítky: Česká kuchyňa, predjedlo, Ostatné kuchyne, pečivo, príloha, občerstvenie, cesto

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Domáci chlieb.

Pridať komentár