Kynuté marhuľové knedlíky
![Kynuté marhuľové knedlíky](/i/sk/kynute-marhulove-knedliky.jpg)
Nemusíte variť stále dokola kynuté ovocné knedlíky s jahodami. Skúste napríklad ovocné knedlíky s marhuľami, ak toto božské ovocie máte radi. Vlastne si môžete spomenúť na svoje detstvo a prázdniny, keď mnohí z nás chodili k babičke na dedinu a ovocné knedlíky tak nejako patrili k víkendovému obedu. Po osvojení receptu na ovocné kynuté knedlíky ich môžete robiť deťom na chalupe a vytvoriť im spomienky také, aké máte aj vy. Recept na kynuté ovocné knedlíky s marhuľami je pomerne jednoduchý, len je potrebné dodržať niekoľko zásad a úspech je váš. S cestom si pohrajte a nechajte ho naozaj tú hodinu kysnúť. V knedlíčkoch by nemal byť žiadny vzduch, a ak je vám ovocia málo, urobte z neho jednoduchú studenú omáčku.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
100 ml vlažného plnotučného mlieka
15 g čerstvého droždia
30 g kryštálového cukru
250 g polohrubej múky
štipka soli
25 g masla
1 vajce
asi 20 zrelých marhúľ
múčne cukor na obalenie marhúľ
1 tvaroh na strúhanie
múčne cukor na posypanie
roztopené maslo na zalievanie
Postup varenia podľa receptu
Najprv do vlažného mlieka rozdrobte droždie a 1 lyžičku cukru. Nechajte v teple, kým vzišlo kvások, čo potrvá cca 10 minút. Preosiatej múku v mise od robota zmiešajte so štipkou soli, zvyšným cukrom, rozpusteným maslom a vajcom. Kvásek dajte do misy tiež a nechajte pracovať robota, aby vypracoval krásne hladké a nadýchané cesto, ktoré sa nesmie lepiť na steny misy.
Cesto nechajte prikryté aspoň hodinu kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Rozpolené marhule dávajte do odkrojených častí cesta a tvarujte knedlíky. Ak je ovocie kyslé, do knedlíka môžete dať trochu práškového cukru. Hotové ovocné knedlíky nechajte ešte 10 minút pod utierkou odpočívať.
Ovocné knedlíky varte v pare v hrnci na paráku. Zabere to asi 18 minút. Hotové knedlíky prepichnite páratkom. Na tanieri ich posypte nadrobeným tvarohom, práškovým cukrom a prelejte prepusteným maslom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kynuté marhuľové knedlíky
Kynuté marhuľové knedlíky sú tradičné české jedlo, ktoré sa pripravuje z jemného kysnutého cesta zabaleného okolo šťavnatých marhúľ. Cesto vyrobené z droždia, múky, mlieka, vajec a cukru sa nechá vykysnúť, potom sa z neho formujú guľôčky, ktoré obalujú marhule. Knedlíky sa varia vo vode, kým nie sú nadýchané a mäkké. Podávajú sa posypané práškovým cukrom, zaliate roztopeným maslom a často doplnené tvarohom alebo rozomletým makom. Tento pokrm je obľúbený nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj ako symbol letných prázdnin a rodinných stretnutí.