Čerstvé rožky
![Čerstvé rožky](/i/sk/cerstve-rozky.jpg)
V mise si z trochu múky, vody, cukru a kvasníc pripravíme kvások, necháme vzísť. Potom zmiešame so zvyškom múky, cukru, soli, majonézou a mliekom. Dáme niekam nabok do tepla a, ak je to možné, aj do vlhka asi tak na 30 minút vykynúť.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
na potretie 1 ks vajce
podľa chuti 2 lyžice kmín
cesto 1/2 kocky kvasnice
250 ml mlieko
500 g hladká múka
100 g majoneza
1 čajová lyžička cukor prášok
1 čajová lyžička soľ
Postup varenia podľa receptu
Z vykynutého cesta odoberáme kusy cesta, ktorých bude asi 15. Z každého z nich vyvaľkáme placku, vystrihneme si trojuholník, ktorý potom zrolujeme do rožkového tvaru. Na plech si pripravíme papier na pečenie a na ten potom rožky pokladáme. Necháme ešte chvíľu vykynúť, potom potrieme vodou či rozmiešaným vajcom. Posypeme hrubou soľou, rascou alebo makom.
Vkladáme do predhriatej rúry na 200°C a pečieme po dobu približne 15 minút.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Čerstvé rožky
Čerstvé rožky sú nevyhnutnou súčasťou každej slovenskej raňajky. Ich mäkká a nadýchaná štruktúra spolu s chrumkavou kôrkou robí z rožkov obľúbenú pochúťku. Môžete ich podávať s maslom, syrom alebo šunkou, ale skvele chutia aj samy o sebe. Vôňa čerstvo upečených rožkov sa šíri pekárňami a láka nielen miestnych obyvateľov, ale aj okoloidúcich. Sú symbolom domácej pohody a tradície slovenského pečenia. Neexistuje nič lepšie ako teplý rožok, ktorý si vychutnáte s šálkou kávy alebo čaju.