Nedeľná karfiolová polievka
![Nedeľná karfiolová polievka](/i/sk/nedelna-karfiolova-polievka.jpg)
Čo iné si pripraviť k nedeľnému obedu než karfiolovú polievku. V lete je dobrá aj studená, v zimných mesiacoch zas pekne horúca.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
400 g zemiaky typu B
štipka soli, štipka mletého čierneho korenia, maličko rasce, muškátového orieška
petržlenovú vňať alebo pažítku
kúsok masla
0,6 l mlieka - polotučného 1,5%
4 ks čerstvých vajec M
1 stredná karfiol
na zápražku hladkú múku cca 4 polievkové lyžice
Postup varenia podľa receptu
Zajdeme si na trh alebo do obchodu a kúpime stredný karfiol. Na trhu môžeme kúpiť aj čerstvé vajcia, petržlenovú vňať a korenie.
Na doske si očistíme a oškrabeme karfiol. Dáme variť vodu so soľou a pridáme ho do nej.
Stredne uvarený vyberieme a pokrájame na menšie kúsky. V polievkovom hrnci si rozpustíme maslo s hladkou múkou a pripravíme si zásmažku.
Do nej vlijeme vodu z vývaru z karfiolu a pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Prisypeme rascu na dochutenie. Zostáva len vložiť nakrájaný karfiol späť do základu, doliať polotučné mlieko a krátko povařiť. Babička pridávala ešte kocku z bujónu.
V miske si rozmiešame vajíčka a vlijeme do hrnca. Na záver pridáme korenie: čierne korenie, soľ a dochutíme muškátovým orieškom. Prisypeme petržlen alebo pažítku a môžeme podávať.
Dobrú chuť!
Oškrabeme zemiaky a nakrájame na kocky.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Nedeľná karfiolová polievka
Nedeľná karfiolová polievka je tradičný český pokrm, ktorý sa často podáva ako predjedlo počas rodinných obedov. Základom polievky je čerstvý karfiol, ktorý sa varí v jemnom zeleninovom vývare. Polievka je zahušťovaná svetlou jíškou a často dochucovaná muškátovým orieškom, soľou a korením. V niektorých receptoch sa do polievky pridávajú aj zemiaky alebo opečený chlieb. Je obľúbená pre svoju jemnú chuť a krémovú konzistenciu, často zdobená nasekanou petržlenovou vňaťou. Ideálna na chladnejšie dni, keď zahreje a poteší svojou domácou atmosférou.