Nedeľná karfiolová polievka

Nedeľná karfiolová polievka
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Čo iné si pripraviť k nedeľnému obedu než karfiolovú polievku. V lete je dobrá aj studená, v zimných mesiacoch zas pekne horúca.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

400 g zemiaky typu B
štipka soli, štipka mletého čierneho korenia, maličko rasce, muškátového orieška
petržlenovú vňať alebo pažítku
kúsok masla
0,6 l mlieka - polotučného 1,5%
4 ks čerstvých vajec M
1 stredná karfiol
na zápražku hladkú múku cca 4 polievkové lyžice

Postup varenia podľa receptu

Zajdeme si na trh alebo do obchodu a kúpime stredný karfiol. Na trhu môžeme kúpiť aj čerstvé vajcia, petržlenovú vňať a korenie.

Na doske si očistíme a oškrabeme karfiol. Dáme variť vodu so soľou a pridáme ho do nej.

Stredne uvarený vyberieme a pokrájame na menšie kúsky. V polievkovom hrnci si rozpustíme maslo s hladkou múkou a pripravíme si zásmažku.

Do nej vlijeme vodu z vývaru z karfiolu a pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Prisypeme rascu na dochutenie. Zostáva len vložiť nakrájaný karfiol späť do základu, doliať polotučné mlieko a krátko povařiť. Babička pridávala ešte kocku z bujónu.

V miske si rozmiešame vajíčka a vlijeme do hrnca. Na záver pridáme korenie: čierne korenie, soľ a dochutíme muškátovým orieškom. Prisypeme petržlen alebo pažítku a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

Oškrabeme zemiaky a nakrájame na kocky.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Nedeľná karfiolová polievka

Nedeľná karfiolová polievka je tradičný český pokrm, ktorý sa často podáva ako predjedlo počas rodinných obedov. Základom polievky je čerstvý karfiol, ktorý sa varí v jemnom zeleninovom vývare. Polievka je zahušťovaná svetlou jíškou a často dochucovaná muškátovým orieškom, soľou a korením. V niektorých receptoch sa do polievky pridávajú aj zemiaky alebo opečený chlieb. Je obľúbená pre svoju jemnú chuť a krémovú konzistenciu, často zdobená nasekanou petržlenovou vňaťou. Ideálna na chladnejšie dni, keď zahreje a poteší svojou domácou atmosférou.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.1/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Polievky
Štítky: Česká kuchyňa, polievka

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Nedeľná karfiolová polievka.

Pridať komentár