Staročeské lívance
![Staročeské lívance](/i/sk/staroceske-livance.jpg)
Najprv si pripravíme kvások z lyžičky múky, droždia, cukru a polovice hrnčeka vlažného mlieka.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
na ozdobu tvrdý tvaroh
na potretie marmeláda
podľa potreby olej na vyprážanie
cesto 500 ml mlieko
2 ks vajcia
300 g polohladká múka
štipka soľ
20 g droždie
1 lyžica maslo
1 lyžica cukor
Postup varenia podľa receptu
Zvyšok mlieka potom zmiešame s vajciami a múkou na zahuštenie. Pridáme rozpustené maslo, štipku soli. Takto zmiešame s kváskom a vypracujeme riedke cesto, ktoré takto odkladáme na približne 40 minút niekam do tepla vykynúť.
Vykynuté cesto nalejeme naberačkou do vyhriateho lívanečníka (keď nie je, tak panvica), ktorý má v každom dieliku malú lyžicu oleja. Lívance opiekame po oboch stranách do ľahka hnedasta.
Po vybratí ich mažeme marmeládou či povidlami a posypeme strúhaným tvarohom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Staročeské lívance
Staročeské lievance sú tradičnou českou pochúťkou, ktorá sa teší obľube po stáročia. Tieto nadýchané palacinky sa pripravujú z jednoduchého cesta, zvyčajne z múky, mlieka, vajec a kvasníc. Po usmažení sa podávajú teplé, často posypané cukrom a servírované s ovocím, džemom alebo kyslou smotanou. Lievance sú obľúbené najmä na raňajky alebo ako dezert. Ich lahodná chuť a vôňa vždy prinesú na stôl tradičnú českú atmosféru.