Staročeské lívance

Staročeské lívance
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Najprv si pripravíme kvások z lyžičky múky, droždia, cukru a polovice hrnčeka vlažného mlieka.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

na ozdobu tvrdý tvaroh
na potretie marmeláda
podľa potreby olej na vyprážanie
cesto 500 ml mlieko
2 ks vajcia
300 g polohladká múka
štipka soľ
20 g droždie
1 lyžica maslo
1 lyžica cukor

Postup varenia podľa receptu

Zvyšok mlieka potom zmiešame s vajciami a múkou na zahuštenie. Pridáme rozpustené maslo, štipku soli. Takto zmiešame s kváskom a vypracujeme riedke cesto, ktoré takto odkladáme na približne 40 minút niekam do tepla vykynúť.

Vykynuté cesto nalejeme naberačkou do vyhriateho lívanečníka (keď nie je, tak panvica), ktorý má v každom dieliku malú lyžicu oleja. Lívance opiekame po oboch stranách do ľahka hnedasta.

Po vybratí ich mažeme marmeládou či povidlami a posypeme strúhaným tvarohom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Staročeské lívance

Staročeské lievance sú tradičnou českou pochúťkou, ktorá sa teší obľube po stáročia. Tieto nadýchané palacinky sa pripravujú z jednoduchého cesta, zvyčajne z múky, mlieka, vajec a kvasníc. Po usmažení sa podávajú teplé, často posypané cukrom a servírované s ovocím, džemom alebo kyslou smotanou. Lievance sú obľúbené najmä na raňajky alebo ako dezert. Ich lahodná chuť a vôňa vždy prinesú na stôl tradičnú českú atmosféru.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.3/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Dobroty, Palacinky, Ovocný, Pre deti
Štítky: Česká kuchyňa, dezert, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Staročeské lívance.

Pridať komentár