Bramborák
![Bramborák](/i/sk/bramborak.jpg)
Zemiakové placky sú zázrak. Takmer z ničoho urobíte super delikatesu. Zemiakové placky a ich recepty kolujú medzi ľuďmi a vybrušuje sa ideálna varianta. Zemiakové placky ale nemajú víťaza, každý je svojím spôsobom dobrý. Tento recept na zemiakové placky patrí medzi základné, takže jím nikoho neurazíte. A môžete si ho upraviť podľa seba, zemiakové placky totiž znesú veľa. Veľa ale aj dajú, a za málo. Preto v tej našej slovenskej kotlině zemiakové placky toľko milujeme. Je to jednoduché, lacné a rýchle jedlo. Jediné, čo recept na zemiakové placky potrebujú, je trochu sily a vytrvalosti na šúpanie zemiakov.
Jednoducho a dobre – na chate v lete, doma v obývačke v zime a tiež kedykoľvek počas roka sa hodí urobiť zemiakové placky, nasýtiť a pochutnať.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 kg zemiaky
2 vajcia
4 PL hladkej pšeničnej múky
4 strúčiky utretého cesnaku
soľ
čerstvo mletý korenie
3 hrste drhnutej majoránky
maslo alebo olej na vyprážanie
Postup varenia podľa receptu
Najprv zemiaky ošúpte, osušte a nastrúhajte. Vo veľkej mise ich nechajte odkvapkať alebo vymačkajte vodu z nich.
V tej istej mise zemiaky zmiešajte s vajcom, múkou, cesnakom, soľou, korením a drvenou majoránkou. Vypracujte na cesto.
Na panvici na strednom plameni roztopte sadlo v dostatočnom množstve, zemiakové placky by v ňom mali napoly plávať.
Zemiakové placky smažte z oboch strán. Ten prvý zemiakový placka si urobte na skúšku. Zemiakové placky výborne chutia teplé aj studené.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Bramborák
Bramborák je tradičné české jedlo, ktoré sa pripravuje z nastrúhaných surových zemiakov, múky, vajec, cesnaku a majoránky. Táto zmes sa osolí, okorení a smaží na rozpálenom oleji do zlatista, až vznikne chrumkavá placka. Bramboráky sa podávajú ako príloha k mäsu alebo samostatné jedlo s rôznymi druhmi omáčok. Ich chuť je výrazná a cesnaková, obľúbená nielen v Českej republike, ale aj v okolitých krajinách. V domácnosti ich pripravujú všetci, od babičiek po mladých kuchárov, ktorí ocenia ich jednoduchosť a výbornú chuť.