Zemiakové placky

Zemiakové placky
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Omyjeme si zemiaky a dáme variť. Potom, čo sme ich nechali vychladnúť, ich nastrúhame, osolíme, zasypeme múkou, pridáme vajíčko a roztopené maslo. Takto dohromady zaděláme a vypracujeme cesto na naše placky.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

olej na vyprážanie
30 g maslo
100 g hrubá múka
1 ks vajce
500 g zemiaky
1 čajová lyžička soľ

Postup varenia podľa receptu

Cesto dáme na pomúčený podklad a rozvaľkáme. Z plátu potom vykrajujeme kolieska veľkosti podľa vlastnej chuti a pokladáme na panvicu s rozpáleným olejom. Opekáme po oboch stranách dozlata. Môžeme dať piecť aj do rúry.

Zemiakové placky môžeme potierať v podstate čímkoľvek, podľa chuti, vrátane marmelád, sladkého tvarohu a pod. My ich robíme predovšetkým potreté špenátom alebo ako prílohu k zelenine či mäsu.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakové placky

Zemiakové placky sú tradičné české jedlo vyrobené z nastrúhaných zemiakov, ktoré sa zmiešajú s múkou, soľou a korením. Cesto sa formuje na placky a následne sa opečie na panvici, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Podávajú sa často s kyslou smotanou alebo jogurtom, ale skvele chutia aj s mäsom alebo zeleninou. Zemiakové placky sú obľúbené ako v domácnostiach, tak na rôznych slávnostiach a trhoch, čo svedčí o ich trvalej popularite v českej kuchyni.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.1/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Chute, Hlavné jedlo, Predjedlo, Prílohy
Štítky: Česká kuchyňa, príloha, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Zemiakové placky.

Pridať komentár