Zemiakové placky
![Zemiakové placky](/i/sk/zemiakove-placky.jpg)
Omyjeme si zemiaky a dáme variť. Potom, čo sme ich nechali vychladnúť, ich nastrúhame, osolíme, zasypeme múkou, pridáme vajíčko a roztopené maslo. Takto dohromady zaděláme a vypracujeme cesto na naše placky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
olej na vyprážanie
30 g maslo
100 g hrubá múka
1 ks vajce
500 g zemiaky
1 čajová lyžička soľ
Postup varenia podľa receptu
Cesto dáme na pomúčený podklad a rozvaľkáme. Z plátu potom vykrajujeme kolieska veľkosti podľa vlastnej chuti a pokladáme na panvicu s rozpáleným olejom. Opekáme po oboch stranách dozlata. Môžeme dať piecť aj do rúry.
Zemiakové placky môžeme potierať v podstate čímkoľvek, podľa chuti, vrátane marmelád, sladkého tvarohu a pod. My ich robíme predovšetkým potreté špenátom alebo ako prílohu k zelenine či mäsu.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakové placky
Zemiakové placky sú tradičné české jedlo vyrobené z nastrúhaných zemiakov, ktoré sa zmiešajú s múkou, soľou a korením. Cesto sa formuje na placky a následne sa opečie na panvici, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Podávajú sa často s kyslou smotanou alebo jogurtom, ale skvele chutia aj s mäsom alebo zeleninou. Zemiakové placky sú obľúbené ako v domácnostiach, tak na rôznych slávnostiach a trhoch, čo svedčí o ich trvalej popularite v českej kuchyni.