Žitné zemiakové placky s hubami
![Žitné zemiakové placky s hubami](/i/sk/zitne-zemiakove-placky-s-hubami.jpg)
Tento recept na zemiakové placky sa radí k tým zdravým, ktoré sú v dnešnej dobe tak žiadané. Pre tieto zemiakové placky bola použitá miesto klasickej bielej múky celozrnná ražná múka, ktorá si na rozdiel od ostatných udržuje svoje výborné nutričné hodnoty. Zemiakové placky tým nie sú nijako ochudené, majú stále rovnakú chuť ako štandardné zemiakové placky, ale uchovávajú si živiny navyše.
Ak máte cesto na zemiakové placky príliš husté, zrieďte ho troškou mlieka. V recepte na zemiakové placky je uvedená dolná hranica množstva múky. Preto jej do receptu pridajte o niečo viac. Sami uvidíte, aké je cesto riedke, a podľa toho pridajte múky viac.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
750 g zemiaky (varný typ C)
1 polievková lyžica prepusteného masla
450 g húb (podľa chuti)
100 ml mandľového mlieka
1 čajová lyžička kukuričného škrobu
2 vajcia
170 g celozrnnej ražnej múky hladkej (+ 50 g na pomúčenie podložky)
1 čajová lyžička rozmarínu
štipka soli
pepř
Postup varenia podľa receptu
Najprv dajte variť zemiaky. Medzitým na masle osmahnite na plátky nakrájané huby, čo by malo zabrať cca 10 minút. Potom ich zalejte mliekom zmiešaným so škrobom. Na miernom ohni povarte ešte asi 5 minút.
Olúpané zemiaky na strúhadle nahrubo nastrúhajte a poriadne ich premiešajte s vajciami a múkou. Vypracujte cesto.
Tentokrát zemiakové placky opečte na nepriľnavej panvici bez oleja asi 4 minúty z každej strany do zlatista.
Zemiakové placky podávajte s orestovanými hubami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Žitné zemiakové placky s hubami
Ražné zemiakové placky s hubami sú lahodným jedlom, ktoré spája tradičnú českú kuchyňu s modernými trendmi. Základom sú jemne nastrúhané zemiaky zmiešané s ražnou múkou, ktorá pridáva charakteristickú chuť a zlepšuje nutričnú hodnotu. Zmes je ochutená cesnakom, majoránom a korením, čo jej dodáva pikantnú arómu. Húby, najlepšie lesné, sa osmažia na masle a vmiešajú do cesta, čo dodá jedlu jemnú textúru. Zemiakové placky sa smažia do zlatista, až majú chrumkavú kôrku. Táto verzia je nielen chutná, ale aj zdravšia vďaka využitiu ražnej múky.