Žitné zemiakové placky s hubami

Žitné zemiakové placky s hubami
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 15 minút
Porcie: 4

Tento recept na zemiakové placky sa radí k tým zdravým, ktoré sú v dnešnej dobe tak žiadané. Pre tieto zemiakové placky bola použitá miesto klasickej bielej múky celozrnná ražná múka, ktorá si na rozdiel od ostatných udržuje svoje výborné nutričné hodnoty. Zemiakové placky tým nie sú nijako ochudené, majú stále rovnakú chuť ako štandardné zemiakové placky, ale uchovávajú si živiny navyše.
Ak máte cesto na zemiakové placky príliš husté, zrieďte ho troškou mlieka. V recepte na zemiakové placky je uvedená dolná hranica množstva múky. Preto jej do receptu pridajte o niečo viac. Sami uvidíte, aké je cesto riedke, a podľa toho pridajte múky viac.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

750 g zemiaky (varný typ C)
1 polievková lyžica prepusteného masla
450 g húb (podľa chuti)
100 ml mandľového mlieka
1 čajová lyžička kukuričného škrobu
2 vajcia
170 g celozrnnej ražnej múky hladkej (+ 50 g na pomúčenie podložky)
1 čajová lyžička rozmarínu
štipka soli
pepř

Postup varenia podľa receptu

Najprv dajte variť zemiaky. Medzitým na masle osmahnite na plátky nakrájané huby, čo by malo zabrať cca 10 minút. Potom ich zalejte mliekom zmiešaným so škrobom. Na miernom ohni povarte ešte asi 5 minút.

Olúpané zemiaky na strúhadle nahrubo nastrúhajte a poriadne ich premiešajte s vajciami a múkou. Vypracujte cesto.

Tentokrát zemiakové placky opečte na nepriľnavej panvici bez oleja asi 4 minúty z každej strany do zlatista.

Zemiakové placky podávajte s orestovanými hubami.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Žitné zemiakové placky s hubami

Ražné zemiakové placky s hubami sú lahodným jedlom, ktoré spája tradičnú českú kuchyňu s modernými trendmi. Základom sú jemne nastrúhané zemiaky zmiešané s ražnou múkou, ktorá pridáva charakteristickú chuť a zlepšuje nutričnú hodnotu. Zmes je ochutená cesnakom, majoránom a korením, čo jej dodáva pikantnú arómu. Húby, najlepšie lesné, sa osmažia na masle a vmiešajú do cesta, čo dodá jedlu jemnú textúru. Zemiakové placky sa smažia do zlatista, až majú chrumkavú kôrku. Táto verzia je nielen chutná, ale aj zdravšia vďaka využitiu ražnej múky.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Zemiakové placky, Český, Chute, Dobroty, Prílohy, Pre deti, Vegetariánske, Zeleninové
Štítky: zemiakové placky, Česká kuchyňa, predjedlo, detská výživa, huby, Ostatné kuchyne, príloha, občerstvenie, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Žitné zemiakové placky s hubami.

Pridať komentár