Zemiakové placky podľa Romana Vaňka
![Zemiakové placky podľa Romana Vaňka](/i/sk/zemiakove-placky-podla-romana-vanka.jpg)
Bramboráky predstavujú neošetrený svätý grál slovenských kuchýň, ku ktorému však netreba mať prílišný rešpekt. Bramboráky majú svojich dvojníkov a trojníkov v celej rade svetových kuchýň, lenže to proste nie je ono, pretože naliehavo chýba chuť a vôňa cesnaku a majoránky.
Recept na bramboráky si zaslúži poriadnu vrstvu sadla, pretože v sadle plávajúce bramboráky paradoxne nasáknu menej tuku než na troške tuku. A navyše sa bramboráky usmažia rovnomerne. To je výhra. Prvý bramborák môžete obetovať na oltár ďalších bramborákov. Otestujete si čo a ako. Bramborák a jeho recept podľa Romana Vaňka tu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g zemiaky
5 strúčikov cesnaku
soľ a čerstvo mleté korenie
100 g hladkej múky
2 vajcia
100 ml mlieka
2 polievkové lyžice čerstvej alebo 1 polievková lyžica sušenej majoránky
250 g masti na vyprážanie
Postup varenia podľa receptu
Ošúpané zemiaky nastrúhajte na strúhadle nahrubo. Vymačkajte prebytočnú vodu a škrob.
Vyklepněte k nim vajíčko, pridajte soľ a korenie, utretý cesnak, drhnutú majoránku a hladkú múku a nalejte k nim mlieko. Dobre premiešajte, aby vzniklo cesto na zemiakové placky.
Na roztopené a rozpálené sadlo nalejte cesto na zemiakové placky a rovnomerne ho rozotrite k stranám panvice. Smažte z oboch strán.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakové placky podľa Romana Vaňka
Zemiakové placky podľa Romana Vaňka sú obľúbenou slovenskou variantou na tradičné zemiakové placky. Hlavnými ingredienciami sú nastrúhané zemiaky, cesnak, vajce a majoránka, doplnené hladkou múkou pre správnu konzistenciu. Táto jednoduchá zmes sa smaží na oleji do zlata, výsledkom je chrumkavý a voňavý pokrm. Vaňka kladie dôraz na kvalitné suroviny, čo zabezpečuje autentickú chuť. Zemiakové placky sa podávajú ako samostatný pokrm alebo príloha, často s kyslou kapustou či mäsom, a sú obľúbeným jedlom pri rôznych príležitostiach.