Zemiakové placky podľa Romana Vaňka

Zemiakové placky podľa Romana Vaňka
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 15 minút
Porcie: 4

Bramboráky predstavujú neošetrený svätý grál slovenských kuchýň, ku ktorému však netreba mať prílišný rešpekt. Bramboráky majú svojich dvojníkov a trojníkov v celej rade svetových kuchýň, lenže to proste nie je ono, pretože naliehavo chýba chuť a vôňa cesnaku a majoránky.
Recept na bramboráky si zaslúži poriadnu vrstvu sadla, pretože v sadle plávajúce bramboráky paradoxne nasáknu menej tuku než na troške tuku. A navyše sa bramboráky usmažia rovnomerne. To je výhra. Prvý bramborák môžete obetovať na oltár ďalších bramborákov. Otestujete si čo a ako. Bramborák a jeho recept podľa Romana Vaňka tu.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g zemiaky
5 strúčikov cesnaku
soľ a čerstvo mleté korenie
100 g hladkej múky
2 vajcia
100 ml mlieka
2 polievkové lyžice čerstvej alebo 1 polievková lyžica sušenej majoránky
250 g masti na vyprážanie

Postup varenia podľa receptu

Ošúpané zemiaky nastrúhajte na strúhadle nahrubo. Vymačkajte prebytočnú vodu a škrob.

Vyklepněte k nim vajíčko, pridajte soľ a korenie, utretý cesnak, drhnutú majoránku a hladkú múku a nalejte k nim mlieko. Dobre premiešajte, aby vzniklo cesto na zemiakové placky.

Na roztopené a rozpálené sadlo nalejte cesto na zemiakové placky a rovnomerne ho rozotrite k stranám panvice. Smažte z oboch strán.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakové placky podľa Romana Vaňka

Zemiakové placky podľa Romana Vaňka sú obľúbenou slovenskou variantou na tradičné zemiakové placky. Hlavnými ingredienciami sú nastrúhané zemiaky, cesnak, vajce a majoránka, doplnené hladkou múkou pre správnu konzistenciu. Táto jednoduchá zmes sa smaží na oleji do zlata, výsledkom je chrumkavý a voňavý pokrm. Vaňka kladie dôraz na kvalitné suroviny, čo zabezpečuje autentickú chuť. Zemiakové placky sa podávajú ako samostatný pokrm alebo príloha, často s kyslou kapustou či mäsom, a sú obľúbeným jedlom pri rôznych príležitostiach.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.4/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Zemiakové placky, Český, Chute, Dobroty, Prílohy, Vegetariánske, Zeleninové
Štítky: zemiakové placky, Česká kuchyňa, predjedlo, príloha, vegetariánsky recept, Zelenina

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Zemiakové placky podľa Romana Vaňka.

Pridať komentár