Tvarohový veniec

Tvarohový veniec
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 45 minút
Porcie: 10

Výhoda, ktorý skrýva recept na veľkonočný veniec je fakt, že naň používate rovnaké cesto ako na recept na vianočku. Tento recept na veľkonočný tvarohový veniec, z ktorého upečiete vianočku aj mazanec, pochádza zo starých, dlho neotváraných šuplíkov, ktoré možno nájsť v starom dome u starých rodičov doma. Cesto na veľkonočný veniec je tak rokmi overené a vypiplané, krásne vonia po masle a výborne sa hodí na upečenie veľkonočného venca, ktorý ľahko naplníte tvarohom.

Recept na veľkonočný tvarohový veniec sa vlastne pečie ako vianočka s jedným rozdielom – po vytvorení pletenca musíte jeho koncové časti spojiť dohromady tak, aby vznikol kruh-veniec. Recept na dvojfarebný tvarohový veniec môžete podľa chuti obohatiť mandľami alebo hrozienkami. Cesto na tvarohový veniec je vlastne kysnuté cesto z masla, ktoré získava krásnu vôňu po citrónovej kôre. Ak sa rozhodnete do receptu pridať hrozienka, nezabudnite ich pre lepšiu chuť a konzistenciu vopred namočiť v rume.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Ingrediencie na cesto
40 g droždia
100 g cukru
250 ml mlieka
0,5 kg hladkej múky
1 čajová lyžička soli
2 vaječné žĺtky
125 g masla
citronová kôra
50 g hrozienok
40 ml rumu

Na náplň
500 g plnotučného tvarohu
40 g vanilkového cukru
2 polievkové lyžice vanilkového pudingu
2 žĺtky
ďalej múka na posypanie
1 vajce na potretie
50 g mandlí na posypanie

Postup varenia podľa receptu

Droždie najprv s trochou cukru rozmiešajte, aby vznikla kašička. Až potom pridajte ostatné suroviny – vlažné mlieko, múku, soľ, žĺtky, prepažené maslo, citrónovú kôru a hrozienka namočené v rume.

Teraz vypracujte vláčne cesto. Steny misy a vypracované, krásne vláčne cesto zaprašte múkou, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu. Nezabudnite počas toho raz cesto premiesiť.

Plochu na cesto potom posypte múkou. Cesto dajte na ňu a rozpulte ho. Obe polovice rozvaľkajte na nohavice, rovnako ako napríklad závin. Doprostred dajte tvaroh, okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a zabaľte.

Potom opatrne obidve časti spleťte do tvaru venčeku. (Tip: do stredu venčeka vložte maslom namazanú formičku alebo hrnček, aby sa cesto v strede nespojilo). Potom venček potrite vajíčkom, posypte nasekanými mandľami.

Pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia. Zabere to asi 45 minút. Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Tvarohový veniec

Tvarohový veniec je lahodný dezert, ktorý sa často pripravuje pri slávnostných príležitostiach. Základom je jemné cesto, do ktorého sa zapracováva bohatá tvarohová náplň, často ochutená citrónovou kôrou a vanilkou. Cesto sa tvaruje do kruhu, symbolizujúceho veniec, a potom sa pečie do zlatista. Po upečení sa zvyčajne polieva sladkou polevou alebo posýpa cukrom. Tento dezert je obľúbený vďaka svojej delikátnej konzistencii a vyváženej chuti, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších chuťových pohárikov. Podáva sa ako sladká bodka na záver sviatočného jedla.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Chute, Cukrovinky, Dezerty, Dobroty, Cukrárenské výrobky, Veľká noc
Štítky: predjedlo, cukrovinky, detská výživa, dezert, dezert

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Tvarohový veniec.

Pridať komentár