Kynuté cesto

Kynuté cesto predstavuje základnú variantu (aspoň v našej slovenskej kotlině), ktorú všetky ostatné cestá majú. Kynuté cesto je základom naozaj dobrého pečiva, nech už ide o cibulky, koláče, buchty alebo brioche. Tu je pár tipov, ako urobiť kynuté cesto ešte lepšie a nadýchanejšie.
Kynuté cesto potrebuje jemnosť v zaobchádzaní. Do misy kynuté cesto ukladajte ako bábätko do kolísky. Kynuté cesto tiež musí „dozrievať“ v teple, pričom najlepšia teplota je okolo 25–26 stupňov Celzia. V zime tak kynuté cesto nadobúda svoje okatě bokaté tvary o niečo dlhšie. Cesto tiež nesmie oschnúť. Práve z toho dôvodu tá povestná utierka, ktorou sa kynuté cesto kedysi prikrývalo. Dnes je to skôr potravinová fólia. Ďalej musí kynuté cesto aspoň zdvojnásobiť svoj objem. Ak sa tak nestane, zadělajte na nové. A ak chcete kynuté cesto naozaj extra nadýchané, popracujte cesto po kysnutí ešte raz. Podruhé už bude kysnúť oveľa rýchlejšie.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
125 ml plnotučného mlieka
7 g sušeného droždia
1 balíček (55 g) kryštálového cukru
4 polievkové lyžice rozpusteného a mierne vychladnutého masla + ďalšie na potretie
1 žĺtok
1,5 čajovej lyžičky vanilkovej esencie
340 g hladkej pšeničnej múky + na poprášenie
2 štipky soli
Postup varenia podľa receptu
Najprv kvások. Zlievajte dokopy vlažné mlieko s 125 ml vlažnej vody, pridajte sušené droždie a štipku cukru. Na teplom mieste nechajte vziat kvások, čo by malo trvať asi 5 minút.
Medzitým v miske šľahajte rozpustené maslo, žĺtok a vanilku. Vo väčšej mise zmiešajte múku, zvyšný cukor a soľ. Do tejto misy potom pridajte kvások a zmiešané maslo, žĺtok a vanilku z misky a pustite sa do poriadnej práce. Vypracujte mäkké cesto.
Na pomúčené pracovnej ploche vymiesťe hladké cesto v tvare guličky.
Misu, v ktorej bude cesto kysnúť, vymažte maslom, aby sa obalilo tukom. Nechajte asi hodinu a štvrť kysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Potom ešte raz cesto dajte na pomúčený vál a rýchlo ho prepracujte. Tým sa zbavíte nežiadúceho vzduchu. Opäť cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny, lepšie však cez noc.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kynuté cesto
Kynuté cesto je základom mnohých tradičných receptov. Jeho príprava spočíva v miešaní múky, droždia, mlieka, cukru a vajec. Kľúčom k správnemu vykynutiu je nechať cesto dostatočne odpočinúť na teplom mieste, aby mohlo nabrať na objeme. Používa sa pri pečení sladkých aj slaných pokrmov, ako sú buchty, koláče alebo knedle. Kynuté cesto je obľúbené pre svoju jemnú a nadýchanú štruktúru. Správne pripravené, je vláčne a ľahké, a tak dodáva pokrmom nezameniteľnú chuť a štruktúru.