Hrachová polievka

Hrachová polievka
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 60 minút
Porcie: 6

Hrachová polievka sa servíruje predovšetkým o Vianociach. Tam, kde nemajú radi rybiu polievku, sa podáva polievka hrachová. Ide o výdatné a zdravé jedlo, ktoré však môžete bez bázně a hanby konzumovať počas celého roka. Povesť hrachovej polievky značne utrpela tým, ako sa s ňou blahé pamäti zaobchádzalo v školských jedálňach, čo je však veľmi nespravodlivé. Pri správnom postupe prípravy však môže byť hrachová polievka absolútnou lahôdkou. V krémovej variante hrachová polievka naopak oplýva eleganciou a štýlom.
Recept na hrachovú polievku je založený na suchom hrachu, nie na zelenom hrášku, z ktorého sa varí hrášková polievka. Kupujte radšej suchý hrách polený a lúpaný. Polený preto, že ho nemusíte vopred namáčať, a lúpaný preto, že sa potom nemusíte mordovať s vyberaním hrachových šupiek. A tiež platí, že ak chcete hrachovú polievku jemnú a krémovú, je potrebné ju prelisovať alebo dôkladne rozmixovať. Keď vám na vzhľade až tak nezáleží, dá sa hrachová polievka len rozmačkať šťouchadlom na zemiaky.
Hrachová polievka sa podáva s krutónmi a kúskami opečenej slaniny.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g prepláchnutého rozdeleného a olúpaného sušeného žltého alebo zeleného hrachu (môžete, ale nemusíte ho cez noc namáčať vo vode)
soľ
majoránka
cesnak
2 lyžice masla
1 lyžica hladkej múky
1 liter vychladlého mäsového alebo zeleninového vývaru
100 g anglickej slaniny
100 ml smotany na šľahanie (33 % tuku)

Postup varenia podľa receptu

Suchý hrách najprv poriadne prepláchnite, najlepšie pod tečúcou vodou. Vo veľkom hrnci ho potom varte, kým nebude mäkký. Zaberie to cca hodinu. Na konci varenia pridajte trochu soli.

V druhom hrnci na roztopenom masle osmažte múku. Jíšku potom zalite vývarom, ktorý by mal byť vychladený, a znova nechajte pomaly variť.

Mäkký hrách prelisujte cez jemné sitko do vývaru a ešte nechajte chvíľu povariť.

Na rozpálenej panvici opečte slaninu a pridajte ju na konci varenia do polievky. Podľa svojich zvyklostí hrachovú polievku dochuťte a pridajte trochu smotany.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Hrachová polievka

Hrachová polievka je tradičný pokrm, obľúbený v mnohých krajinách strednej Európy. Táto hustá a výživná polievka sa pripravuje z hrachu, ktorý je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny. Často sa dochucuje koreňovou zeleninou, ako je mrkva, zeler alebo petržlen, a niekedy aj šunkou či klobásou pre výraznejšiu chuť. Vďaka jednoduchosti prípravy a dostupnosti surovín je obľúbeným jedlom v chladných mesiacoch, kedy zahreje a zasytí. Skvelou variantou je aj podávanie s krutónmi alebo čerstvým pečivom.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.4/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Strukoviny, Polievky, Vianočné jedlo
Štítky: Česká kuchyňa, strukoviny, polievka, vývar

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Hrachová polievka.

Pridať komentár