Tretí veľkonočný baránok
Predhrejeme si trúbu na 180°C. Vezmeme baránkovú formu, ktorú vymastíme a vysypeme.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 pohár mlieko
1 ks prášok do pečiva
35 dkg polohrubá múka
14 dkg maslo
20 dkg cukor kryštál
1 lyžička citronová kôra
4 ks vajcia
podľa potreby tuk na vymazanie
strúhanka na vysypanie
Postup varenia podľa receptu
Z vajec oddelíme žltky od bielkov. Potom utrieme cukor s maslom a žltkami. K tomu pridáme mlieko, tuhý sneh z bielkov, citrónovú kôru a múku s práškom do pečiva. Takto jemne premiešame.
Do pripraveného plechu rozotrieme toto šľahané cesto. Baránka vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 45 minút. Až dopečieme, baránka vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
Veľkonočného baránka je ešte možné zalievať roztopenou čokoládou...
Čo ste ešte nevedeli o recepte Tretí veľkonočný baránok
Trený veľkonočný baránok je tradičný český veľkonočný dezert, ktorý sa pečie v špeciálnej forme v tvare baránka. Tento lahodný koláč sa pripravuje z jemne utretých surovín, ako sú vajcia, cukor, múka a maslo, často sa pridávajú aj vanilka a citrónová kôra pre výraznejšiu chuť. Po upečení sa baránok zvyčajne posýpa cukrom a môže byť zdobený polevou alebo čokoládou. Tento sladký symbol jari je obľúbený nielen pre svoju chuť, ale aj pre krásny vzhľad, ktorý poteší na slávnostnom stole počas veľkonočných sviatkov.
Tomáš Rohlena