Vaječný likér
![Vaječný likér](/i/sk/vajecny-liker.jpg)
Tento lahodný likér je tradičným nápojom k vianočnému obdobiu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1/2 l mlieko
1/2 l rum alebo iný alkohol
5 ks žĺtok
1/2 ks vanilka
1/4 kg cukor
Postup varenia podľa receptu
V hrnci zahrejeme mlieko a postupne vmiešavame vaječné žĺtky, cukor a vanilku. Stále miešame, tak dlho, kým sa zmes nezhustí. Potom odstavíme, necháme vychladnúť. Do toho potom opatrne vmiešame rum.
Takto pripravený likér ešte raz dobre premiešame a plníme do fliaš.
Predtým, ako začneme vaječný likér požívať, musíme ho nechať niekoľko dní odstáť.
Likér môžeme buď piť samotný, alebo ho pridať napr. do zmrzlinových pohárov (bez pridaného alkoholu ho možno urobiť aj pre deti).
Čo ste ešte nevedeli o recepte Vaječný likér
Vaječný likér, známy aj ako vaječný koňak, je obľúbený alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába zo smotany, vaječných žĺtkov, cukru a alkoholu, zvyčajne brandy alebo rumu. Jeho krémová konzistencia a sladká chuť ho robia ideálnym pre zimné obdobie a sviatočné príležitosti. Vaječný likér sa dá podávať samostatne, s ľadom alebo ako ingrediencia v kokteiloch. Mnohí ho tiež využívajú pri pečení alebo ako polevu na dezerty. Tento lahodný nápoj si získal srdce mnohých gurmánov po celom svete.