Krkonošské kyselo

Do 4 litrov studenej vody vhodíme balíček kvásku, premiešame a necháme asi 1 hodinu odstáť (môžeme nechať aj cez noc). Omyjeme si zemiaky a dáme vo šupke variť. Huby dáme namočiť, aby nám zmäkli, približne na 15 minút. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
5 ks zemiaky
2 ks cibuľa
1 balíček chlebový kvások
1 hrsť sušené huby
150 g maslo
4 ks vajce
1 štipka rasca
1 štipka soľ
4 l studená voda
Postup varenia podľa receptu
Vo vode namočený kvások rozmiešame, osolíme, pridáme huby, rascu. Asi tak hodinu varíme, priebežne premiešavame, až kým sa kvások nezhustne. Olúpanú cibuľu si nakrájame nadrobno. Na panvici si rozpálime maslo a cibuľku na ňom osmažíme, pridáme vajcia, ktoré len zľahka osmažíme, aby zostali čiastočne čerstvé. Keď sa nám voda s kváskom vyčistí a je hustá, vmiešame do nej cibuľku s vajcom a necháme chvíľu variť.
Ako posledné pridáme nakrájané zemiaky a môžeme kyslo podávať.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Krkonošské kyselo
Krkonošské kyselo je tradičná česká polievka, ktorá pochádza z horskej oblasti Krkonoš. Hlavnými ingredienciami sú kysaná kapusta, zemiaky a ražený chlieb, čo jej dodáva jedinečnú chuť. Polievka sa často ochucuje cesnakom a kmínom, a podáva sa obvykle horúca, ideálna na zahriatie v chladnom počasí. Kyselo je obľúbené nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoju výživovú hodnotu, čo z neho robí ideálne jedlo po náročných túrách v horách. Táto regionálna špecialita predstavuje kus českej kultúry a tradície.