Tatarák alebo tatársky biftek

Tatarák alebo tatársky biftek
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 15 minút
Porcie: 4

Recept na tatarák alebo tatársky biftek sa kedysi solil potením nájazdníkov kmeňa Tatárov a ich koní, keď si mäso pri svojich vojenských nájazdoch dávali pod sedlo. Po celodennej jazde bolo hovädzie mäso tak akurát sparené a spotené, len ho trochu okoreniť a pochutnať si na ňom. Nie, robíme si srandu. Aj keď je táto historka celkom pútavá, vznik dobroty, ako je recept na tatarák, sa musí hľadať inde. Recept na tatarák totiž pochádza z Francúzska. Na prelome 19. a 20. storočia bola Paríž inkubátorom najrôznejších moderných smerov nielen v umení, ale samozrejme aj v gastronómii. Parížania počas belle époque objavili kúzlo kombinácie surového mäsa zmiešaného s kaparami, cibuľou a vaječným žĺtkom. Ak vám názov tatársky stále vrtá hlavou, tak vedzte, že slovo má pôvod v tatárskej omáčke, bez ktorej sa kedysi recept na tatarák neobešiel. Mimochodom, tatárska omáčka tiež nepochádza z Tatarstánu, ale rovnako z Francúzska.

Recept na tatarák je možné urobiť z rôznych druhov mäsa, nielen z hovädzej sviečkovej. Recept na tatarák bude skvelý aj z falošnej sviečkovej, zadného alebo roštenky. Mäso na recept na tatarák môžete normálne namlieť, ale aj nadrobno nakrájať alebo nastrúhať. Medzi základné ingrediencie sa počítajú soľ, korenie, žĺtok a olej. Ďalšie veci na ochutenie vyberajte čisto podľa vašich preferencií. Toast môže byť opražený nasucho aj v troche oleja. Recept na tatarák čítajte tu.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

4–8 krajícov chleba
600 g jemne krájaného alebo škrabaného hovädzieho mäsa na tatárak (sviečková, falošná sviečková, zadné, roštenec)
1 lyžica kapár
1 lyžica worcesterskej omáčky
1 lyžica kvalitného kečupu
1 lyžica dijonskej horčice
4 ks žĺtkov
1 ks malej cibule, ideálne šalotky
4 strúčiky cesnaku
soľ a čerstvo mleté korenie

Postup varenia podľa receptu

Topinky robte nasucho na panvici, alebo chlieb na chvíľu strčte do rúry.

Mleté, nastruhané alebo nakrájané mäso zmiešajte s nasekanými kaparami, nadrobno nakrájanou cibuľou, worcesterskou omáčkou, kečupom, horčicou a vaječnými žĺtkami. Nezabudnite na soľ a korenie a poriadne premiešajte.

Podávajte na cesnakom potretých topinkách.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Tatarák alebo tatársky biftek

Tatarák alebo tatársky biftek je lahodné jedlo z kvalitného syrového hovädzieho mäsa, tradične podávané s korením, cesnakom, cibuľou a syrovým vajcom. Táto delikatesa sa pripravuje jemným namletím mäsa, ktoré sa potom zmieša s ďalšími ingredienciami podľa chuti. Je obľúbená nielen pre svoju výraznú chuť, ale aj vďaka možnostiam personalizácie. Najčastejšie sa servíruje s topinkami alebo opečeným chlebom. Tento pokrm pochádza zo strednej Európy a je vyhľadávaný pre svoju jednoduchosť a intenzitu chuti.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 5.0/5 (26 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Francúzsky, Hlavné jedlo, Hovädzie mäso, Mleté mäso, Rýchla večera
Štítky: Česká kuchyňa, predjedlo, Francúzska kuchyňa, hlavné jedlo, hovädzie mäso, mleté mäso, Ostatné kuchyne

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Tatarák alebo tatársky biftek.

Pridať komentár