Smažený syr v horúcom vzduchu fritéze
![Smažený syr v horúcom vzduchu fritéze](/i/sk/smazeny-syr-v-horucom-vzduchu-friteze.jpg)
Recept na vyprážaný syr v horúcej fritéze niektorí z nás Slovákov označujú za národný pokrm. Respektíve obyčajný vyprážaný syr je vraj tradičnejší než napríklad veprík s knedľou a kyslou kapustou. Nevieme, nechceme súdiť, ale je fakt, že vyprážaný syr v horúcej fritéze sa radí k zdravším variantom tejto pochúťky. A navyše má vyprážaný syr v horúcej fritéze ešte jednu veľkú výhodu. Môžete syra robiť naraz viac než na panvici, takže všetci dostanú čerstvý vyprážaný syr, ešte sa roztápajúci kúsok. A to je veľmi, veľmi dôležité.
Na recept na vyprážaný syr v horúcej fritéze použite radšej tučnejší syr, aspoň 45%. Ak bojujete s neposlušným syrom, ktorý rád uteká z trojobalu, obalte ho v vajíčku a strúhanke ešte raz. Ako ďalší trik, ktorý funguje na vytečený vyprážaný syr, môže poslúžiť chvilkové pobudnutie obaleného syra v mrazničke.
Dať sa do toho! Recept na vyprážaný syr v horúcej fritéze sa bude hodiť tak nepredvídateľne, ako sa nečakane objavujú chute na NIEČO. Dobrú chuť!
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 plátky syra
1 vajce
múka (hladká)
strúhanka
trochu oleja
Postup varenia podľa receptu
Vezmite plátok syra hrubý cca 1 cm. Obalte ho v klasickej trojobal. Na obalenie je možné použiť aj nadrcené cornflakes alebo kukuričnú strúhanku.
Ak sa rozhodnete pre vyprážaný syr na panvici, poriadne rozohrejte olej, až sa na ňom budú tvoriť bublinky. Vyprážaný syr v horúco-vzdušnej fritéze bude hotový asi za 5 minút. Fritézu nastavte podľa typu a výrobcu. Na vyprážanie vo fritéze je možné použiť vedľa repkového alebo slnečnicového oleja aj kokosový alebo dokonca olivový olej. Je to z toho dôvodu, že fritéza potrebuje na vyprážanie nižšiu teplotu, a tak stačí olej s nižším dymovým bodom.
Vyprážaný syr v horúco-vzdušnej fritéze podávajte s varenými zemiakmi, hranolkami alebo v žemli.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Smažený syr v horúcom vzduchu fritéze
Vyprážaný syr pripravený v horúco-vzdušnej fritéze je modernou a zdravšou alternatívou k tradičnému vyprážanému syru. Využitie horúco-vzdušnej fritézy minimalizuje množstvo použitého oleja, čo vedie k menej kalorickému jedlu. Tento prístroj umožňuje vytvoriť dokonale chrumkavú strúhanku, ktorá obalí roztopený syr vo vnútri, aniž by utrpela jeho chuť. Príprava je veľmi jednoduchá: obalené syrové kúsky vložte do fritézy a vyprážajte do zlatista. Výsledkom je chutné jedlo ideálne ako predjedlo, hlavný chod alebo rýchla desiata. Podávajte s tatárskou omáčkou alebo domácim dipom.