Špenátové palacinky
![Špenátové palacinky](/i/sk/spenatove-palacinky.jpg)
Recept na palacinky nemusí byť len v sladkej variante, ale samotné cesto na palacinky je tak variabilné, že znáša ledasco. Tento recept na špenátové palacinky je skvelý na raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru aj na druhú večeru. Proste sa dajú jesť celý deň. Recept na špenátové palacinky dopĺňajú tvaroh (najlepšie od nejakého farmára), rukola, restované šampiňóny a čerstvý kozí syr. Všetky ingrediencie nájdete v zozname, ale je nutné podotknúť, že toto je naozaj veľmi variabilné a voľba surovín je čisto vo vašej réžii. Recept na palacinky unese všemožné bylinky aj poklady vašich chladničiek a špajzí. Pri príprave palaciniek si dajte pozor na tri základné veci. Cesto na palacinky musí byť vyvážené. Potom sa palacinky nebudú ani trhať, ani v prípade moc hrubých zostávať vo vnútri surové. Zistíte to prostou skúškou pri prvej palacinke. Recept na palacinky tiež vyžaduje vhodné náradie. Panvica rovná a neprilnavá je základ. A do tretice musí byť olej v panvici tak akurát. Príliš horúci palacinky spáli, príliš studený potrhá. Recept na palacinky je jednoduchý, vyžaduje iba cvik. Dobrú chuť!
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 ml mlieka
2 vajíčka
200 g múky
2 hrsti čerstvého špenátu
soľ a korenie
tvaroh
restované huby
čerstvý kozí syr
rukola
Postup varenia podľa receptu
Najprv rozmixujte mlieko so špenátom. Dochutíte soľou a korením. Pre odvážnejších aj štipkou chilli.
Potom zašľahajte vajíčka s múkou tak, aby vám pod rukami vzniklo krásne hladké cesto. Nechajte 20 minút odležať.
Rozohrejte olej na panvici. Palacinky začnite pražiť radšej pri nižšej teplote. Zaberie to asi 2 minúty z každej strany. Palacinky by mali zostať pekne sýto zelené.
Nakoniec naplňte tvarohom, rukolou, šampiňónmi orestovanými na masle a zdobené čerstvým kozím syrom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Špenátové palacinky
Špenátové palacinky sú lahodnou a zdravou alternatívou klasických palacinkám. Hlavnou ingredienciou je čerstvý alebo mrazený špenát, ktorý dodáva cestu nádhernú zelenú farbu a prospešné živiny. Okrem špenátu sa na prípravu používa múka, mlieko, vajcia a štipka soli. Cesto je rýchle na prípravu a vyniká svojou jemnou chuťou. Podávajú sa s rôznymi náplňami – od syra a smotanových omáčok po slaninu alebo paradajkovú salsu. Špenátové palacinky sú skvelou voľbou na raňajky, obed či večeru, ktorá poteší zdravým a chutným jedlom.