Špagety s mletým mäsom
![Špagety s mletým mäsom](/i/sk/spagety-s-mletym-masom.jpg)
Recept na špagety s mletým mäsom uzrel svetlo sveta niekedy v 70. rokoch minulého storočia a bol slovenskou odpoveďou na taliansky recept na boloňské špagety. Na tie neboli v socialistickom Československu suroviny, vtedajšia potravinová situácia neumožňovala variť autentické svetové recepty, a tak si špagety slovenské gazdinky upravili podľa svojho. Tento recept na špagety s mletým mäsom je o mnoho jednoduchší, rýchlejší a lacnejší než jeho boloňská súrodenca. Špagety s mletým mäsom sa predtým zneužívali s kečupom a tvrdým syrom eidam. Na to prosím zabudnite. Tento recept na špagety s mletým mäsom používa rajčinový pretlak a sekané rajčiny v plechovke. Namiesto eidamu radšej použite chuťovo výraznejší a k špagetám sa viac hodí parmezán. Dostanete tak z obyčajných ingrediencií skvelé a chutné jedlo, nad ktorým sa nebudú ohrňovať ani deti. Recept na špagety s mletým mäsom práve tu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 lyžica olivového oleja
1 ks cibule
300 g mletého mäsa (hydinového alebo zmes vepřového a hovädzieho)
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice rajčinového pretlaku
1 čajová lyžička cukru
400 g sekaných rajčín (1 plechovka)
soľ a čerstvo mleté korenie
1 čajová lyžička sušeného oregána
500 g špagiet
60 g strúhaného syra (parmezán alebo Grana Padano)
Postup varenia podľa receptu
V hlbokej panvici s pokrievkou orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata.
Dajte do panvice mleté mäso a prudko ho opečte, pričom ho vareškou rozdeľujte na menšie kúsky. Po zhruba 5 minútach pridajte nadrobno nasekaný cesnak a cukor. Minútu povarte, pridajte rajčinový pretlak a povarte ešte ďalšiu minútu.
Do panvice teraz dajte sekané rajčiny z plechovky. Osolte, okoreňte a dochuťte sušeným oreganom. Stiahnite plameň a pod pokrievkou duste cca 15 minút.
Počas tých 15 minút, kedy sa bude mäso s omáčkou dusiť, uvarte cestoviny podľa návodu na obale.
Cestoviny poliate omáčkou a posypte syrom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Špagety s mletým mäsom
Špagety s mletým mäsom sú obľúbeným jedlom mnohých kuchýň po celom svete. Taliansky pôvod sa prejavuje v použití kvalitných cestovín a bohatej mäsovej omáčky. Mleté mäso, často hovädzie alebo zmes bravčového a hovädzieho, sa pomaly varí s paradajkami, cibuľou, cesnakom a aromatickými bylinkami ako je bazalka a oregano. Pokrm sa zvyčajne dochucuje parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou na zvýraznenie chutí. Špagety s mletým mäsom sú nielen chutné, ale aj sýte a ľahko pripraviteľné, čo ich robí ideálnou voľbou pre rodinné jedlá aj večierky s priateľmi.