Treté cesto
![Treté cesto](/i/sk/trete-cesto.jpg)
Recept na šľahané cesto nezaberie príliš veľa času pri príprave ani pečení a tiež je nenáročné, čo do množstva a výberu surovín. Šľahané cesto sa skvele hodí na tortové korpusy, bábovky a dezerty, ale tiež sa hojne využíva počas Vianoc. Všetky ingrediencie na šľahané cesto by mali mať izbovú teplotu. Recept na šľahané cesto k dispozícii tu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
300 g pšeničnej polohrubej múky
300 g masla
300 g cukru
5 ks vajec
1 lyžička prášku do pečiva
soľ
Postup varenia podľa receptu
Vajcia rozklepnite, žĺtky a bielky oddelte a dajte ich zvlášť do misy. V ďalšej mise vareškou utrite zmäknuté maslo, k nemu pridajte cukor a znovu poriadne utrite.
Cesto tak bude pórovité a vláčne. (Pre nadýchanejšie cesto môžete cukor utrieť najprv s žĺtkami a maslo pridať potom). Postupne do misy s maslom a cukrom pridávajte vaječné žĺtky jeden po druhom a dôkladne trieť, až vznikne súvislá hmota. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte pevný sneh.
Vyšľahaný sneh z bielkov opatrne vmiešajte do základu cesta a súčasne s tým prisýpajte múku s práškom do pečiva. Máte-li cesto moc tuhé, pridajte niekoľko lyžíc vlažného mlieka.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Treté cesto
Trené cesto je základnou zložkou mnohých dezertov, ako sú koláče, bábovky a muffiny. Vyznačuje sa jednoduchou prípravou a vláčnou konzistenciou. Hlavnými ingredienciami sú hladká múka, cukor, maslo a vajcia. Pri príprave sa maslo a cukor trú do peny, do ktorej sa následne postupne vmiešajú vajcia a múka. Výsledkom je jemné cesto, ktoré možno dochutiť rôznymi prísadami, ako je vanilka, citrónová kôra či kakao. Pečenie v stredne vyhriatej rúre zabezpečí rovnomerné prepečenie a nadýchanosť. Trené cesto je obľúbené pre svoju všestrannosť a chuť.