Karbanátky
![Karbanátky](/i/sk/karbanatky.jpg)
Recept na karbanátky pozná úplne každý od Londýna po Moskvu. Karbanátky predstavujú to najlepšie z klasiky, ktorú si ľudia po celom svete pretvárajú k obrazu svojmu. Karbanátky a ich recept by preto nemal chýbať ani v žiadnej slovenskej domácnosti, pretože ide o rýchle, jednoduché a výdatné jedlo, ktoré má ešte jednu neoceniteľnú vlastnosť – chutí väčšinou deťom. Recept na skvelé domáce karbanátky zvládne aj nezkušená kuchárka alebo nezkušený kuchár, čo je ďalší dôvod, prečo sa do nich pustiť.
Karbanátky môžu mať v našich končinách mnoho podôb. Veľkej obľube sa tešia aj kapustové karbanátky, kvetákové karbanátky, brokolicové karbanátky alebo karbanátky so syrom. Konzumovať sa môžu ako teplé, tak aj studené, a keď sú jeden alebo dva dni uležené, tak chutia úplne neodolateľne. Ako prílohu voľte zemiaky alebo chlieb. Recept na karbanátky spočíva v triviálnom zmixovaní surovín a vyprážaní. Tento recept na karbanátky zastupuje klasickú variantu s mletým mäsom a tradičným korením.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g mletého bravčového mäsa
1 až 2 lyžičky soli
2 lyžičky mletého korenia
1 štipka mletého chili
8 strúčikov cesnaku
4 g majoránky
1 ks veľkej cibule
2 ks vajec
strúhanku podľa potreby
4 lyžice bravčovej masti
Postup varenia podľa receptu
Do väčšej misy dajte mleté bravčové mäso a pridajte soľ, korenie, štipku chilli a pretlačený cesnak. Všetko poriadne premiešajte, pokojne aj rukami, tak to ide najlepšie.
Cibuľu nakrájajte na drobné kocky, majoránku v dlaniach rozdrvte a spolu s vajcami dajte všetko do zmesi v mise. Znova dôkladne premiešajte.
Môžete nechať na dve hodiny odpočívať v chladničke.
Vytvarujte karbanátky a na rozohratom oleji alebo sadle pomaly smažte z oboch strán.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Karbanátky
Karbanátky sú obľúbeným jedlom v českej kuchyni. Tieto mäsové guľky sa pripravujú z mletého mäsa, zvyčajne bravčového, hovädzieho alebo ich zmesi. Do mäsovej zmesi sa pridáva strúhanka, vajíčko, korenie a niekedy aj cesnak či cibuľa pre lepšiu chuť. Karbanátky sa formujú do guľôčok alebo plochých placiek a smažia sa na panvici dozlatista. Podávajú sa často s zemiakovou kašou alebo chlebom, doplnené kyslou uhorkou či horčicou. Tento pokrm je obľúbený pre svoju jednoduchosť a možnosť úprav podľa chuti.