Karbanátky

Karbanátky
Doba prípravy: 10 minút
Doba varenia: 35 minút
Porcie: 4

Recept na karbanátky pozná úplne každý od Londýna po Moskvu. Karbanátky predstavujú to najlepšie z klasiky, ktorú si ľudia po celom svete pretvárajú k obrazu svojmu. Karbanátky a ich recept by preto nemal chýbať ani v žiadnej slovenskej domácnosti, pretože ide o rýchle, jednoduché a výdatné jedlo, ktoré má ešte jednu neoceniteľnú vlastnosť – chutí väčšinou deťom. Recept na skvelé domáce karbanátky zvládne aj nezkušená kuchárka alebo nezkušený kuchár, čo je ďalší dôvod, prečo sa do nich pustiť.

Karbanátky môžu mať v našich končinách mnoho podôb. Veľkej obľube sa tešia aj kapustové karbanátky, kvetákové karbanátky, brokolicové karbanátky alebo karbanátky so syrom. Konzumovať sa môžu ako teplé, tak aj studené, a keď sú jeden alebo dva dni uležené, tak chutia úplne neodolateľne. Ako prílohu voľte zemiaky alebo chlieb. Recept na karbanátky spočíva v triviálnom zmixovaní surovín a vyprážaní. Tento recept na karbanátky zastupuje klasickú variantu s mletým mäsom a tradičným korením.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g mletého bravčového mäsa
1 až 2 lyžičky soli
2 lyžičky mletého korenia
1 štipka mletého chili
8 strúčikov cesnaku
4 g majoránky
1 ks veľkej cibule
2 ks vajec
strúhanku podľa potreby
4 lyžice bravčovej masti

Postup varenia podľa receptu

Do väčšej misy dajte mleté bravčové mäso a pridajte soľ, korenie, štipku chilli a pretlačený cesnak. Všetko poriadne premiešajte, pokojne aj rukami, tak to ide najlepšie.

Cibuľu nakrájajte na drobné kocky, majoránku v dlaniach rozdrvte a spolu s vajcami dajte všetko do zmesi v mise. Znova dôkladne premiešajte.

Môžete nechať na dve hodiny odpočívať v chladničke.

Vytvarujte karbanátky a na rozohratom oleji alebo sadle pomaly smažte z oboch strán.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Karbanátky

Karbanátky sú obľúbeným jedlom v českej kuchyni. Tieto mäsové guľky sa pripravujú z mletého mäsa, zvyčajne bravčového, hovädzieho alebo ich zmesi. Do mäsovej zmesi sa pridáva strúhanka, vajíčko, korenie a niekedy aj cesnak či cibuľa pre lepšiu chuť. Karbanátky sa formujú do guľôčok alebo plochých placiek a smažia sa na panvici dozlatista. Podávajú sa často s zemiakovou kašou alebo chlebom, doplnené kyslou uhorkou či horčicou. Tento pokrm je obľúbený pre svoju jednoduchosť a možnosť úprav podľa chuti.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Grilovanie, Hlavné jedlo, Hovädzie mäso, Mäsové guľky, Mleté mäso, Bravčové mäso
Štítky: Americká kuchyňa, Česká kuchyňa, hlavné jedlo, hovädzie mäso, mleté mäso, Ostatné kuchyne, bravčové mäso

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Karbanátky.

Pridať komentár