Kapustové karbonátky
![Kapustové karbonátky](/i/sk/kapustove-karbonatky.jpg)
Kapustové karbanátky a ich recept patria k veľmi populárnym jedlám vôbec. A nie je sa čomu čudovať. Recept na kapustové karbanátky je totiž celkom jednoduchý, zároveň poskytuje dostatok kalórií, a tak je výdatný a doplní energiu, a tiež vďaka použitej kapuste je možné kapustové karbanátky označiť ako zdravé jedlo. Kapustové karbanátky môžu byť urobené iba z kapusty, alebo môžete použiť zeleninu a mäso pol na pol, či v inom, vám ľúbom pomere. Ako prílohu volíte tradičné zemiaky alebo chlieb, s ktorým sú kapustové karbanátky, keď sú napríklad deň dva uležené, úplne neodolateľné a božské.
Kapustové karbanátky a ich recept používajú túto báječnú a životadárnu košťálovú zeleninu úplne zámerne. Je to z toho dôvodu, že železitá a oblá chuť kapusty s podobne vyladenou chuťou mäsa jednoducho patrí k sebe. Legendárny je napríklad recept na dusené mäso s kapustou. Nielenže kapustové karbanátky majú svoje predchodcov v mnohých prevedeniach a kombináciách, pretože mäso a kapustu (no, skôr tú kapustu) spojovali do rôznych pokrmov už naši prapredkovia. Na kapuste si cenili blahodarné účinky na ľudský organizmus, pretože je bohatá na vitamíny B, C, E a K, ďalej na horčík, selén, železo a tak ďalej. Recept na kapustové karbanátky vám prinášame práve tu. Prajeme veľa zdaru a tiež dobrú chuť!
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g mletého mäsa
1 ks menšej kapusty
2 ks vajec
250 ml mlieka
1 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
soľ, mletý čierny korenie
strúhanka
hladká múka
olej
Postup varenia podľa receptu
Najprv nakrájajte kapustu na malé kúsky. Potom ich chvíľu povarte v osolenej vode a nechajte odkvapkať.
Medzitým nadrobno nakrájanú cibuľu opražte do zlatista.
Teraz si pripravte samotné karbanátky. Mleté mäso najprv osoľte a okoreňte. Potom pridajte krásne osmaženú cibuľu, odkvapkanú a povarenú kapustu a 1 rozšľahané vajce. Potom do zmesi pridajte pretlačený cesnak. Ak bude zmes príliš riedka (čo bude), prisypte strúhanku.
Všetky ingrediencie poriadne a dôkladne premiešajte. Najlepšie sa to robí rukami. Vytvorte karbanátky. Kto chce, môže ich ešte obaliť v klasickej trojobalnej vrstve.
Smažte na rozpálenom oleji alebo sadle pomaly z oboch strán.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kapustové karbonátky
Kapustové karbonátky sú obľúbeným jedlom pripravovaným predovšetkým z kapusty, zemiakov, vajec a korenia. Kapusta sa najprv uvarí a potom sa zmieša s nastrúhanými zemiakmi. Pridajú sa vajcia, cesnak, soľ, korenie a rôzne bylinky podľa chuti. Zmes sa tvaruje do malých plátkov, ktoré sa smažia do zlatista na panvici. Výsledné karbonátky majú chrumkavú kôrku a jemnú chuť kapusty. Podávajú sa tradične so zemiakovou kašou alebo šalátom. Sú ideálne pre vegetariánov a skvelý spôsob, ako využiť kapustu v kuchyni.