Domáce houskové knedlíky
Guláš bez knedlíkov, ako by nebol. Knedlo - vepřo - zelo taktiež. Knedlíky jednoducho k niektorým jedlám zákonite patria. A ako si taký knedlík pripraviť?
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 ks rohlíky z druhého dňa
1 kávová lyžička cukru kryštál
približne 500 ml polotučné mlieko
1 kg polohrubá múka
2 ks vajcia
20 g droždie
20 g soľ
trochu masla
Postup varenia podľa receptu
Najprv si pripravíme kvások. Do malej misky si nalejeme 100 ml vlažného mlieka. Rozmrvíme si droždie a spolu s cukrom vysypeme do misky.
Priklopíme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
Na panvicu dáme nakrájané rožky s trochou masla a opražíme. Odstavíme a dáme stranou.
Do veľkej misy vysypeme múku, pridáme vajce, vykysnutý kvások a osolíme. Zalejeme teplým mliekom, pridáme opražené rožky a dôkladne premiešame a spracujeme.
Tak a teraz bude cesto odpočívať a kysnúť, zhruba jednu hodinu. Ale najprv ho musíme posypať troškou múky a položiť cez neho kuchynskú utierku.
Po hodine si na vále cesto ešte prepracujeme,
vytvoríme asi 4 knedlíky a necháme ich ešte na 15 minút chvíľu odpočinúť.
Dáme variť vodu a mierne osolíme. Vložíme knedlíky a varíme. Na začiatku strážime, aby sa nám neprichytili k dnu. Varíme okolo 20 minút. Zhruba v polovici ich pomocou varešky prevrátime. Vzhľadom na to, že knedlíky počas varenia nabudú, tak odporúčam variť maximálne po dvoch kusoch.
Nakoniec ich vyberieme a na doske ihneď z oboch strán prepichujeme. Nakrájame pomocou nite a podávame ako prílohu k dobrému mäsu.
Dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce houskové knedlíky
Domáce knedlíky z housiek sú tradičnou českou prílohou, ktorá sa skvele hodí k omáčkám, pečenému mäsu alebo kyslej kapuste. Základ tvoria hladká múka, mlieko, vajcia a droždie. Typicky sa do cesta pridáva na kocky nakrájaná houska, ktorá knedlíkom dodáva štruktúru a chuť. Po vykysnutí sa cesto rozdelí na valčeky, ktoré sa varia v osolenej vode, kým nie sú nadýchané a mäkké. Po uvarení sa krájajú na plátky a podávajú teplé. Kynuté knedlíky sú obľúbeným jedlom a symbolom českej kuchyne.