Domáce houskové knedlíky

Domáce houskové knedlíky
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Guláš bez knedlíkov, ako by nebol. Knedlo - vepřo - zelo taktiež. Knedlíky jednoducho k niektorým jedlám zákonite patria. A ako si taký knedlík pripraviť?

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

2 ks rohlíky z druhého dňa
1 kávová lyžička cukru kryštál
približne 500 ml polotučné mlieko
1 kg polohrubá múka
2 ks vajcia
20 g droždie
20 g soľ
trochu masla

Postup varenia podľa receptu

Najprv si pripravíme kvások. Do malej misky si nalejeme 100 ml vlažného mlieka. Rozmrvíme si droždie a spolu s cukrom vysypeme do misky.

Priklopíme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.

Na panvicu dáme nakrájané rožky s trochou masla a opražíme. Odstavíme a dáme stranou.

Do veľkej misy vysypeme múku, pridáme vajce, vykysnutý kvások a osolíme. Zalejeme teplým mliekom, pridáme opražené rožky a dôkladne premiešame a spracujeme.

Tak a teraz bude cesto odpočívať a kysnúť, zhruba jednu hodinu. Ale najprv ho musíme posypať troškou múky a položiť cez neho kuchynskú utierku.

Po hodine si na vále cesto ešte prepracujeme,

vytvoríme asi 4 knedlíky a necháme ich ešte na 15 minút chvíľu odpočinúť.

Dáme variť vodu a mierne osolíme. Vložíme knedlíky a varíme. Na začiatku strážime, aby sa nám neprichytili k dnu. Varíme okolo 20 minút. Zhruba v polovici ich pomocou varešky prevrátime. Vzhľadom na to, že knedlíky počas varenia nabudú, tak odporúčam variť maximálne po dvoch kusoch.

Nakoniec ich vyberieme a na doske ihneď z oboch strán prepichujeme. Nakrájame pomocou nite a podávame ako prílohu k dobrému mäsu.

Dobrú chuť.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce houskové knedlíky

Domáce knedlíky z housiek sú tradičnou českou prílohou, ktorá sa skvele hodí k omáčkám, pečenému mäsu alebo kyslej kapuste. Základ tvoria hladká múka, mlieko, vajcia a droždie. Typicky sa do cesta pridáva na kocky nakrájaná houska, ktorá knedlíkom dodáva štruktúru a chuť. Po vykysnutí sa cesto rozdelí na valčeky, ktoré sa varia v osolenej vode, kým nie sú nadýchané a mäkké. Po uvarení sa krájajú na plátky a podávajú teplé. Kynuté knedlíky sú obľúbeným jedlom a symbolom českej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.4/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Guláš, Omáčky, Prílohy, Sušienky na smotane
Štítky: Česká kuchyňa, príloha, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Domáce houskové knedlíky.

Pridať komentár