Vynikajúci karlovarský knedlík
![Vynikajúci karlovarský knedlík](/i/sk/vynikajuci-karlovarsky-knedlik.jpg)
Nechcete si pripraviť vynikajúci karlovarský knedlík? Nebojte sa a s chuťou do toho.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 ks vajcia
50 g múka - hrubá
soľ
250 g pečivo (žemľa, rožok)
250 ml polo-tučné mlieko
30 g maslo
Postup varenia podľa receptu
Najprv si pripravíme dosku a nakrájame si na malé kusy pečivo. (žemle, rožky) Ušľaháme si sneh z bielkov a dáme stranou.
Vezmeme si misku a vlejeme do nej roztopené maslo a mlieko. Po chvíli do toho zašľaháme žĺtky. Touto zmesou zalejeme pečivo, osolíme, pridáme múku a dôkladne premiešame.
Nandáme ušľahaný sneh. Opatrne zmiešame a vytvarujeme dve šišky.
Na sporák dáme do väčšieho hrnca variť osolenú vodu.
Šišku zabalíme do navlhčeného, pláteného obrusa. Vezmeme si niť a uvážeme ňou v tesnej blízkosti knedlíka a druhú niť hneď vedľa. Zhruba v 1 cm rozstupu. To isté z druhej strany šišky.
Po 5 minútach varenia odstrihneme nite bližšie k knedlíku. Pokračujeme vo varení ďalších 20 minút. Knedlík aspoň raz otočíme.
Vybalíme z obrusa, nakrájame a servírujeme s hubovou, kôprovou alebo sviečkovou omáčkou a dobrým mäsom. Prajem dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Vynikajúci karlovarský knedlík
Vynikajúci karlovarský knedlík je tradičný pokrm českej kuchyne, ktorý vyniká svojou jemnou chuťou a nadýchanou textúrou. Je pripravovaný z rožkov, ktoré sú pokrájané na malé kúsky a zmiešané s vajcami, mliekom a rôznymi bylinkami. Táto zmes je potom varená v pare, čo jej dodáva charakteristickú ľahkosť. Karlovarský knedlík sa často podáva ako príloha k omáčkám, pečeným mäsám alebo sviečkovej. Vďaka svojej univerzálnosti a jedinečnej chuti je medzi milovníkmi českej gastronómie veľmi obľúbený.