Zaváranie čerešní
![Zaváranie čerešní](/i/sk/zavaranie-ceresni.jpg)
Zaváranie čerešní je každoročná skvelá udalosť, pretože kto by odolal tomuto božsky šťavnatému ovociu. Zaváranie čerešní napomáha aj fakt, že sa rýchlo kazí, a ten, kto tento rok nechce opakovať recept na bublaninu alebo recept na marmeládu, sa môže pustiť do zavárania. Pri tom je najdôležitejšia čistota. Poháre a viečka musia byť dokonale vyčistené alebo sterilizované, čerešne dôkladne umyté. Ak nájdete nejaké červivé, namočte ich na noc do octovej vody. Červíky poslušne vyplávajú a vy tak budete mať ovocie bez jeho pôvodných obyvateľov. Zaváranie čerešní možno robiť dvoma spôsobmi – v hrnci alebo v trúbe, to záleží na vás. Na každý pád vám trebárs počas zimných mesiacov urobí čerešňový kompót veľkú radosť a službu. Návod na zaváranie čerešní v hrnci tu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
čerešne
cukor
voda
Postup varenia podľa receptu
Polovicu vyhrievaných pohárov naplňte čerešňami, potom do každého pohára prisypte dve lyžice cukru a doplňte zase čerešňami.
Čerešne zalejte teplým cukrovým roztokom, po ktorom sa ovocie nepokazí, alebo aspoň teplou prevarenou vodou. Na 1 liter budete potrebovať cca 30 dkg cukru.
Poháre s čerešňami poriadne zaviečkujte a v hrnci sterilizujte na 85 °C cca 20–25 minút. Potom ich vyndajte, skontrolujte viečko, či je dotiahnuté, a po vychladnutí obráťte dnom nahor.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zaváranie čerešní
Zaváranie čerešní je obľúbená letná činnosť, ktorá umožňuje uchovať chuť sladkého ovocia aj na zimné mesiace. Čerstvé čerešne sa starostlivo umývajú a zbavujú stopiek. Potom sa vkladajú do sterilizovaných pohárov, zalievajú mierne osladzovaným nálevom a uzatvárajú. Poháre sa následne zahřívajú vo vodnom kúpeli, aby sa zabezpečila dlhá trvanlivosť. Výsledkom je chutná zaváranina, ideálna na palacinky, do jogurtov či ako súčasť dezertov. Tento domáci spôsob konzervácie uchováva nielen chuť, ale aj živiny, a prináša kúzlo leta na váš stôl kedykoľvek počas roka.