Koblihy
![Koblihy](/i/sk/koblihy.jpg)
Koblihy kedysi voňali všade. Pamätám si, ako sme sa s mamou a dedkom prechádzali po Šumperku. V jednom zákutí pri námestí smažili ženy koblihy. Bože, to bola pochúťka! Recept na koblihy pritom existuje v mnohých variantoch. Prinášame jeden z nich. Koblihy a ich recept sú však obľúbené nielen v našej krajine, ale aj v Amerike, Rakúsku, Nemecku či v Poľsku. Všade nadobúdajú trošku iné tvary, ale v základnej forme zostávajú rovnaké. Teda nadýchané cesto, ľahko smažené a so sladkou náplňou, pocukrované. Skúste ich aj vy. Okrem toho, že ušetríte, získate ďalší recept do vášho kuchárskeho portfólia, tentokrát na koblihy.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g polohrubé múky + na posypanie pracovnej plochy
štipka soli
3 vrecká vanilkového cukru
citronová kôra (z jedného citróna)
4–5 ks žĺtkov
250 ml mlieka
50 g masla
2–3 lyžice rumu (Tuzemák)
1 kocka (42 g) alebo 1 vrecko sušeného droždia
marmeláda
olej
práškový cukor (na posypanie)
Postup varenia podľa receptu
Najprv do väčšej misy preosejte múku so soľou. K tomu pridajte cukor a citrónovú kôru. Na vrchole hromádky v miske urobte dôlok, do ktorého vlejte žĺtky, vlažné mlieko, rozpustené maslo a rum. Úplne nakoniec do vznikajúceho cesta rozdrobte droždie.
Ste pripravení na výborné cesto na koblihy. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte vláčne a neodolateľné cesto. Lehko ho poprášte múkou a prikryté utierkou nechajte cesto na koblihy kysnúť aspoň hodinu na teplom mieste. Dvakrát zväčší svoj objem.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika, ktorý by mal byť cca 1,5 centimetra hrubý.
Na polovicu rozmiestnite kopčeky marmelády, ktorú máte radi, a druhou polovicou ich prikryte. Potom vykrajujte koblihy napríklad pomocou pohára, ktorý je guľatý. Týmto spôsobom pokračujte, až spracujete celé cesto.
Úplne nakoniec nalejte do menšieho hrnca vyššiu vrstvu oleja, nechajte ho poriadne rozohriat a koblihy smažte z oboch strán do zlata. Usmažené koblihy dávajte na papierové utierky, aby z nich vytiahli prebytočný olej. Potom im dajte bielu čapicu v podobe práškového cukru. Dobrú chuť!
Čo ste ešte nevedeli o recepte Koblihy
Dulky sú obľúbeným sladkým pečivom. Tradične sú guľaté, smažené a plnené lahodnou náplňou, ako je marmeláda, čokoláda alebo vanilkový krém. Povrch duliek je často posypaný práškovým cukrom alebo polevou. Tento jemný pokrm je populárny nielen v Českej republike, ale aj vo svete. Dulky sa často podávajú k raňajkám, desiate alebo ako sladký dezert ku káve. Existuje mnoho rôznych variant a príchutí, takže si každý môže vybrať svoju obľúbenú. Sú synonymom pre útulnú pohodu a domácu atmosféru.