Sviečková podľa šéfkuchára
![Sviečková podľa šéfkuchára](/i/sk/svieckova-podla-sefkuchara.jpg)
Sviečková a jej recept sa nachádza v mnohých domácnostiach v rôznych obmenách, aby si vybrali ten správny recept nebolo moc jednoduché. Sviečková podľa šéfkuchára patrí k tým náročnejším, pretože pochádza z dielne obľúbeného programu Chlapci v akcii, ktorý bežal na Českej televízii. Pôvod sviečkovej na smotane je nevystopovateľný, pretože aj v okolitých krajinách sa môžete stretnúť s omáčkou na koreňovej zelenine s pečeným mäsom. Zdá sa, že sviečková na smotane ale predsa vďačí Rakúsku-Uhorsku, keď niekoho napadlo pridať do omáčky smotanu. A potom už je to stará známa pieseň. Recept na sviečkovú ako rodinné zlato dostal mnoho variant, kedy sa líši tá od Novákov z prvého patra a tá od Svítilov z piatého patra. Sviečková na smotane je jednoducho etalón tradičnej českej kuchyne, a tak vám prinášame tento recept, na ktorého konci je naozaj výnimočný gurmánsky zážitok.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 kg hovädzieho mäsa zadného
150 g slaniny
soľ
olej
300 g cibule
300 g mrkvy
150 g zeleru
150 g koreňovej petržlenovej vňate
10 guľôčok celého korenia
5 guľôčok nového korenia
4 listy bobkového listu
80 g kryštálového cukru
1 citrón
1 l vody, vývaru alebo vína na zaliatie
80 g plnotučnej horčice
soľ
cukor
ocot
50 g masla
200 ml smotany na šľahanie
na podávanie
100 ml ušľahanej šľahačky
100 g brusníc
1 citrón
Postup varenia podľa receptu
Mäso najprv očistíme a potom prošpikujeme. Z polovice slaniny nakrájame klínky. V mäse na pár miestach malým nožom urobíme dierky (po vlákne) a nakrájanú slaninu nasúkame dovnútra. Povrázkom mäso zviažeme do valčeka, aby pevne držalo. Na oleji mäso zprudka opečieme zo všetkých strán, vyberieme a dáme na stranu.
Zvyšok slaniny nakrájame na kocky a dáme na rozpálený olej po mäse. Poriadne vypečieme. Pridáme nakrájanú zeleninu, ktorú nakrájame na kocky, a orestujeme do zlatohnedej farby. Pridáme divoké korenie a cukor. Necháme zkaramelizovať, pridáme na plátky nakrájaný citrón bez kôry a bez jadierok. Potom zalijeme vodou, alebo ak chcete, hovädzím vývarom či bielym vínom. Pridáme horčicu a soľ a priklopíme. Dáme do vyhriatej rúry. A pečieme mäso domäkka, zabere to asi 1–1,5 hodiny.
Z omáčky potom mäso vyberieme von a omáčku prepasírujeme cez husté sitko, alebo omáčku rozmixujeme. Spôsob prípravy si vyberte podľa svojho gusta. Dochutíme soľou, cukrom a octom a pridáme maslo a smotanu.
Nakoniec z mäsa odstráňte kuchynský povrázok a nakrájajte ho. Servírujte plátok mäsa s houskovým knedlíkom so sviečkovou omáčkou. Zdobte kopčekom šľahačky, brusnicami a plátkom citrónu.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Sviečková podľa šéfkuchára
Sviečková podľa šéfkuchára je klasické české jedlo, ktoré si našlo svoje miesto v srdciach gurmánov. Toto delikátne jedlo je pripravené z kvalitnej hovädzej sviečkovej, ktorá sa starostlivo marinuje v zmesi zeleniny a korenín. Omáčka je zahuštená smotanou, čo jej dodáva lahodnú krémovitosť. Kľúčovú úlohu hrá koreňová zelenina a tradičné brusnice ako ozdoba. Podáva sa s kysnutými knedlíkmi, ktoré dokonale dopĺňajú chuťovú harmóniu. Vďaka precíznej príprave podľa šéfkuchárových pokynov sa toto jedlo stáva nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých milovníkov českej kuchyne.