Fazuľová polievka

Fazuľová polievka
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 50 minút
Porcie: 4

Fazuľová polievka sa začína variť už včera. Ak ste deň vopred nenamočili fazuľu, ani sa do veci, ako je recept na fazuľovú polievku, nepúšťajte. Fazuľová polievka má prekvapivo v základe fazuľu, takže ak nie sú tip-top, nebude dobrá ani polievka, akokoľvek ochutená. Fazuľová polievka predstavuje sýte a hrejivé jedlo, ktoré oceníte hlavne v chladných dňoch. Fazuľová polievka tiež obsahuje množstvo vitamínov, hlavne tých zo skupiny B, a hromadu vlákniny. Polievku môžete vylepšiť nejakou pikantnou klobásou, alebo do nej pre väčšiu sýtosť dajte zemiaky. Pridajte ich hneď po zaliatí vývarom. Jedine tak sa stihnú uvariť domäkka.
Fazuľová polievka a jej recept sú k dispozícii o kúsok nižšie.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

300 g bielych fazúľ
1 polievková lyžica bravčového sádla
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
1 polievková lyžica rajčinového pretlaku
1 polievková lyžica sladkej (alebo pálivej) papriky
2 polievkové lyžice hladkej múky
1,2 l kuracieho (alebo slepačieho) vývaru
2 ks bobkového listu
soľ, korenie
petržlen
chlieb na podávanie

Postup varenia podľa receptu

Prepláchnuté fazule namočte cez noc do vody. Druhý deň fazule trochu osoľte a uvarte ich domäkka. Priebežne kontrolujte, pretože napríklad staršie fazule sa varia dlhšie. Potom sceďte a dajte stranou.

Teraz sa vrhnite na chuťový základ. Najprv orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku, potom pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, chvíľu restujte a prilievajte pretlak, chvíľu restujte. Zaprašte múkou a vytvorte zásmažku. Tú za stáleho miešania restujte asi 1 minútu.

Prisypte papriku a pridajte bobkové listy. Zalejte studeným vývarom.

Keď začne fazuľová polievka vrieť, znížte teplotu a pridajte mäkké a uvarené fazule. Osoľte, okoreňte a nezakryté na strednom plameni varte asi 20 minút. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s chlebom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Fazuľová polievka

Fazuľová polievka je obľúbený pokrm najmä v českej a slovenskej kuchyni. Obsahuje fazuľu, zeleninu, ako je mrkva, zeler a zemiaky, a korenie ako cesnak a majoránku. Polievka je hustá, výdatná a ideálna na chladné dni. Podáva sa často s čerstvým chlebom. Variant je mnoho, niektorí pridávajú údené mäso pre lepšiu chuť. Špecifickou variantou je maďarská fazuľová polievka, ktorá je korenistejšia a obsahuje papriku. Motivuje k experimentovaniu s chuťami a dá sa ľahko prispôsobiť podľa dostupných surovín alebo osobných preferencií.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.3/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Strukoviny, Mexické, Polievky, Španielsky
Štítky: strukoviny, mexická kuchyňa, polievka, Španielska kuchyňa, vývar

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Fazuľová polievka.

Pridať komentár