Fazuľová polievka
![Fazuľová polievka](/i/sk/fazulova-polievka.jpg)
Fazuľová polievka sa začína variť už včera. Ak ste deň vopred nenamočili fazuľu, ani sa do veci, ako je recept na fazuľovú polievku, nepúšťajte. Fazuľová polievka má prekvapivo v základe fazuľu, takže ak nie sú tip-top, nebude dobrá ani polievka, akokoľvek ochutená. Fazuľová polievka predstavuje sýte a hrejivé jedlo, ktoré oceníte hlavne v chladných dňoch. Fazuľová polievka tiež obsahuje množstvo vitamínov, hlavne tých zo skupiny B, a hromadu vlákniny. Polievku môžete vylepšiť nejakou pikantnou klobásou, alebo do nej pre väčšiu sýtosť dajte zemiaky. Pridajte ich hneď po zaliatí vývarom. Jedine tak sa stihnú uvariť domäkka.
Fazuľová polievka a jej recept sú k dispozícii o kúsok nižšie.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
300 g bielych fazúľ
1 polievková lyžica bravčového sádla
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
1 polievková lyžica rajčinového pretlaku
1 polievková lyžica sladkej (alebo pálivej) papriky
2 polievkové lyžice hladkej múky
1,2 l kuracieho (alebo slepačieho) vývaru
2 ks bobkového listu
soľ, korenie
petržlen
chlieb na podávanie
Postup varenia podľa receptu
Prepláchnuté fazule namočte cez noc do vody. Druhý deň fazule trochu osoľte a uvarte ich domäkka. Priebežne kontrolujte, pretože napríklad staršie fazule sa varia dlhšie. Potom sceďte a dajte stranou.
Teraz sa vrhnite na chuťový základ. Najprv orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku, potom pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, chvíľu restujte a prilievajte pretlak, chvíľu restujte. Zaprašte múkou a vytvorte zásmažku. Tú za stáleho miešania restujte asi 1 minútu.
Prisypte papriku a pridajte bobkové listy. Zalejte studeným vývarom.
Keď začne fazuľová polievka vrieť, znížte teplotu a pridajte mäkké a uvarené fazule. Osoľte, okoreňte a nezakryté na strednom plameni varte asi 20 minút. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s chlebom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Fazuľová polievka
Fazuľová polievka je obľúbený pokrm najmä v českej a slovenskej kuchyni. Obsahuje fazuľu, zeleninu, ako je mrkva, zeler a zemiaky, a korenie ako cesnak a majoránku. Polievka je hustá, výdatná a ideálna na chladné dni. Podáva sa často s čerstvým chlebom. Variant je mnoho, niektorí pridávajú údené mäso pre lepšiu chuť. Špecifickou variantou je maďarská fazuľová polievka, ktorá je korenistejšia a obsahuje papriku. Motivuje k experimentovaniu s chuťami a dá sa ľahko prispôsobiť podľa dostupných surovín alebo osobných preferencií.