Zemiakový šalát k vianočnému stolu
![Zemiakový šalát k vianočnému stolu](/i/sk/zemiakovy-salat-k-vianocnemu-stolu.jpg)
Tradičná príloha k vianočnému stolu. Deň predtým si uvaríme zemiaky v šupke. Pripravíme si nálev, do ktorého dáme nové korenie, bobkový list, guľôčky korenia, štipku soli, ocot a cukor. V ňom uvaríme očistenú, nakrájanú koreňovú zeleninu a vajcia, ktoré sa nám v tom uvaria natvrdo. Zeleninu potom vyberieme a necháme vychladnúť. Ošúpané zemiaky krájame na kocky alebo pretláčame cez sitko s štvorcovou mriežkou. Cibuľu, uhorky a uvarenú zeleninu si najemno nakrájame. Zmiešame so zemiakmi a s hráškom. K tomu pridáme horčicu, majonézu, olej, soľ, korenie a všetko dôkladne premiešame. Ako posledné pridávame ošúpané najemno nakrájané vajcia a podľa potreby pridáme zeleninový nálev. Ešte raz dôkladne premiešame a dáme do chladu odležať.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 kelímok majonéza
1 konzerva sterilizovaný hrášok
4 ks mrkva
1 ks celer
5 ks sterilizované uhorky
3 ks vajcia
2 kg šalátové zemiaky
2 ks cibuľa
1/2 kelímku biely jogurt
4 ks petružel
nálev 1 lyžica ocot
1 ks bobkový list
5 guľôčok celý čierny korenie
1 lyžička cukor kryštálový
soľ
3 guľôčky celé nové korenie
podľa chuti horčica
mletý čierny korenie
Postup varenia podľa receptu
Samozrejme, rád pomôžem. Prosím, vložte text, ktorý chcete preložiť do slovenčiny.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakový šalát k vianočnému stolu
Zemiakový šalát na vianočnom stole je tradičné jedlo, ktoré nesmie chýbať na slovenských sviatočných stoloch. Jeho základ tvoria uvarené zemiaky, ktoré sa kombinujú s nakladanými uhorkami, cibuľou a vajíčkami. Šalát sa často dochucuje majonézou, horčicou a rôznymi koreninami, čo mu dodáva nezameniteľnú chuť. Každá rodina má svoj vlastný recept, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Tento slávnostný pokrm symbolizuje rodinnú pohodu a tradície, ktoré nám Vianoce prinášajú.