Sviečková na smotane
![Sviečková na smotane](/i/sk/svieckova-na-smotane.jpg)
Deň či dva dopredu si pripravíme náš mäsový základ, aby bolo mäso mäkšie a to týmto spôsobom. Očistenú zeleninu si nakrájame na kúsky, umyjeme si mäso a vložíme do hrnca. Naň vyskladáme nakrájanú zeleninu a cibuľu, bobkový list, nové korenie a celý čierny pepř. Takto dáme do chladničky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
100 g koreninová zelenina
vavrínový list
soľ
2 dl kyslá smotana
1 dl mlieko
celé nové korenie
40 g maslo
mletý čierny korenie
40 g cibuľa
celý čierny korenie
400 g hovädzia sviečková alebo hovädzie zadné
40 g hladká múka
Postup varenia podľa receptu
Potom, čo vyberieme, obsah hrnca pekne osmahneme a podlijeme vývarom alebo vodou. Priklopené potom dusíme, kým nám mäso nezmäkne. Sviečkovú potom vyberieme a naporcujeme na plátky.
Zbytkovú šťavu zmiešame s mliekom a múkou a chvíľu povaríme. Omáčku precedíme a zeleninu, ktorá nám tam uviazne, buď do omáčky prelisujeme alebo rozmixujeme. Nakoniec ešte dosolíme, dopepříme a môžeme ešte prisladit alebo okyseliť podľa chuti.
Do omáčky potom vkladáme naše mäso a prehrejeme.
Podávame najlepšie s houskovým knedlíkom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Sviečková na smotane
Sviečková na smotane je tradičné české jedlo, ktoré sa pripravuje z hovädzej sviečkovej. Tento lahodný pokrm sa obvykle podáva s jemnou smotanovou omáčkou, ktorá obsahuje zeleninu, korenie a citrónovú šťavu. Sviečková sa často dopĺňa houskovým knedlíkom, ktorý skvele vstrebáva omáčku. Tento pokrm je obľúbený na slávnostné príležitosti a je typickým príkladom českej kuchyne, ktorá kladie dôraz na chutné a sýte pokrmy. Sviečková na smotane je radosťou pre mnohých gurmánov a je príkladom českej kulinárskej tradície.