Vynikajúca sviečková

Vynikajúca sviečková
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Recept na vynikajúcu a jednoduchú sviečkovú omáčku.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

4-5 guličiek celé korenie
1 ks cibuľa
2-3 lístky bobkový list
1 ks mrkva
1 hrsť tymián
450 g mäso
1 ks citron
0,5 ks celer
1 kelímok sladká smotana
1 polievková lyžica cukor
1 ks petružel
podľa chuti soľ
podľa potreby voda
svetlá jíška

Postup varenia podľa receptu

Zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno a v hrnci ju na masle osmažíme. Zarestujeme s lyžicou cukru, posypeme tymiánom a osolíme.

Než začne zelenina hnednúť, pridáme ešte 2-3 bobkové listy a 4-5 guľôčok nového korenia.

Premiešame a na zmes položíme 2 plátky mäsa (hovädzie, bravčové alebo hydinové). Podlijeme vodou a dusíme do mäkka.

Prilejeme ešte trochu vody a povaríme.

Hotovú omáčku necháme vychladnúť, vyberieme mäso aj bobkový list a nové korenie a omáčku rozmixujeme.

Znova privedieme k varu a pridáme sladkú smotanu, citrón, jíšku a dochutíme.

Vložíme mäso a prehrejeme ho.

Podávame s houskovým alebo karlovarským knedlíkom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Vynikajúca sviečková

Výborná sviečková je tradičné české jedlo, ktoré poteší každého milovníka dobrého jedla. Hlavnou ingredienciou je hovädzie mäso, ktoré sa dlho varí v omáčke z mrkvy, cibule, zeleru a smotany. Tento pokrm je často podávaný s houskovým knedlíkom a doplnený citrónom a zelenou petržlenovou vňaťou. Sviečková sa vyznačuje svojou jemnou chuťou a aromatickou omáčkou, ktorá sa v rodinách odovzdáva z generácie na generáciu. Je to nielen pokrm, ale aj symbol českej pohostinnosti a tradície.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.4/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Hlavné jedlo, Hovädzie mäso, Omáčky, Sušienky na smotane
Štítky: Česká kuchyňa, omáčka

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Vynikajúca sviečková.

Pridať komentár