Vynikajúca sviečková
Recept na vynikajúcu a jednoduchú sviečkovú omáčku.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4-5 guličiek celé korenie
1 ks cibuľa
2-3 lístky bobkový list
1 ks mrkva
1 hrsť tymián
450 g mäso
1 ks citron
0,5 ks celer
1 kelímok sladká smotana
1 polievková lyžica cukor
1 ks petružel
podľa chuti soľ
podľa potreby voda
svetlá jíška
Postup varenia podľa receptu
Zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno a v hrnci ju na masle osmažíme. Zarestujeme s lyžicou cukru, posypeme tymiánom a osolíme.
Než začne zelenina hnednúť, pridáme ešte 2-3 bobkové listy a 4-5 guľôčok nového korenia.
Premiešame a na zmes položíme 2 plátky mäsa (hovädzie, bravčové alebo hydinové). Podlijeme vodou a dusíme do mäkka.
Prilejeme ešte trochu vody a povaríme.
Hotovú omáčku necháme vychladnúť, vyberieme mäso aj bobkový list a nové korenie a omáčku rozmixujeme.
Znova privedieme k varu a pridáme sladkú smotanu, citrón, jíšku a dochutíme.
Vložíme mäso a prehrejeme ho.
Podávame s houskovým alebo karlovarským knedlíkom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Vynikajúca sviečková
Výborná sviečková je tradičné české jedlo, ktoré poteší každého milovníka dobrého jedla. Hlavnou ingredienciou je hovädzie mäso, ktoré sa dlho varí v omáčke z mrkvy, cibule, zeleru a smotany. Tento pokrm je často podávaný s houskovým knedlíkom a doplnený citrónom a zelenou petržlenovou vňaťou. Sviečková sa vyznačuje svojou jemnou chuťou a aromatickou omáčkou, ktorá sa v rodinách odovzdáva z generácie na generáciu. Je to nielen pokrm, ale aj symbol českej pohostinnosti a tradície.