Škvarkové placky
![Škvarkové placky](/i/sk/skvarkove-placky.jpg)
Pripravíme si kvások z lyžice hladkej múky, droždia, cukru a tretiny vlažného mlieka. Zmiešame a dáme vykysnúť niekam do tepla.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
na ozdobu kmín
hrubozrná soľ
na potretie žĺtok
cesto 1/2 kocky kvasnice
1/2 lyžičky cukor kryštál
1 ks vajce
150 g škvarky
150 ml mlieko
soľ
250 g hladká múka
Postup varenia podľa receptu
Preosejeme múku, osolíme, pridáme vajce, mleté škvarky a zvyšok mlieka. Premiešame spolu s vybehnutým kváskom a vymiesime cesto. Necháme kysnúť.
Na pomúčenom stole formujeme placky. Tie pokladáme na vymazaný plech a potierame rozšľahaným žĺtkom. Posypeme soľou, kmínom a necháme ešte 15 minút dokysnúť.
Vkladáme do rúry na 180°C a približne 15 minút pečieme, do ružova.
Podávať môžeme ako teplé, tak aj studené.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Škvarkové placky
Škvarkové placky sú lahodným jedlom českej kuchyne, ktoré poteší milovníkov tradičných chutí. Tieto placky sa pripravujú z kysnutého cesta obohateného o škvarky, čo im dodáva špecifickú chuť a chrumkavosť. Obvykle sa podávajú teplé, posypané soľou, a skvele sa hodia ako príloha k polievkam alebo len tak na desiatu. V mnohých rodinách sú škvarkové placky obľúbenou pochúťkou počas sviatkov a rodinných osláv, čím pokračujú v tradícii českej kulinárskej kultúry.