Utopenci
![Utopenci](/i/sk/utopenci.jpg)
Ako prvé si pripravíme nálev tým, že si dáme uvariť vodu s octom. V priebehu varenia pridáme soľ, cukor, bobkový list, čili, korenie, nové korenie a olej. Necháme asi tak 3 minútky povariť. Odstavíme a necháme nálev vychladnúť.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 kg špekáčky
120 g soľ
bobkový list
1.75 kg cibuľa
1 polievková lyžica olej
1250 ml voda
600 ml octu
10 g cukor
chilli
20 guľôčok čierny korenie
5 guľôčok nové korenie
Postup varenia podľa receptu
Olúpané špekáčky nakrájame pozdĺžne na štvrtky. Olúpeme cibuľu a nakrájame na kolieska. Do veľkej sklenice od zaváranín naskladáme cibuľu na dno asi tak do 1 centimetra výšky. Na to vyskladáme špekáčky a opakujeme, až kým nenaplníme sklenicu.
Priebežne zalievame nálevom, aby nám nevznikli vzduchové bubliny, a to až do naplnenia sklenice.
Dobre uzavrieme viečkom (celofánom a gumičkou preťahujeme) a môžeme skladovať. Minimálne 1 týždeň.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Utopenci
Utopenci sú tradičný slovenský pokrm, ktorý sa často podáva ako pochúťka k pivu. Ide o nakladané špekáčiky, ktoré sú marinované v octovom náleve s cibuľou a korením. Príprava zahŕňa nakrájanie špekáčikov na menšie kusy, ktoré sa potom prekladajú cibuľou a nalievajú nálevom. Utopenci sa nechávajú niekoľko dní v chlade, aby dosiahli správnu chuť. Tento pokrm je obľúbený predovšetkým v krčmách a tvorí súčasť tradičných slovenských kuchýň.