Veľkonočná sekaná s vajcom

Veľkonočná sekaná s vajcom
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 60 minút
Porcie: 4

Veľkonočná sekaná s vajcom patrí medzi najobľúbenejšie recepty Veľkej noci. Rad ľudí je zvyknutých na sladké jedlá počas týchto sviatkov. Veľkonočná sekaná sa z toho samozrejme vymyká, a práve tým je pre množstvo ľudí zaujímavá. Recept na veľkonočnú sekanú nie je zas tak zložitý, mala by ho zvládnuť každá priemerne nadaná kuchárka. Ak sa chcete blysnúť pred príbuznými či kamarátmi, môžete miesto kupovaného mletého mäsa použiť vlastné, ktoré si sami namelete a pri ktorom si sami rozhodnete pomer hovädzieho a bravčového. Vedeli ste napríklad, že na sekanú sa kedysi mäso naozaj nasekalo, čo bolo o dosť pracnejšie? A tiež, že sekaná bola v stredoveku luxusné jedlo, ktoré si dopriaali iba vyššie spoločenské vrstvy? Napriek tomu teraz je 21. storočie a veľkonočná sekaná je dostupná pre každého, kto nie je lenivý a kto sa rád teší z dobrého jedla.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

300 g mletého mäsa
1 vajce
1 čajová lyžička majoránky
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1/2 čajovej lyžičky drveného kmínu
100 ml mlieka
2 plátky toastového chleba
soľ
piper
2 vajcia natvrdo

Postup varenia podľa receptu

Najprv uvarte 2 vajcia natvrdo a rozohrejte rúru na 180 °C.

Toastový chlieb nakrájajte na malé kocky. Tie potom dajte do misky a zalejte teplým mliekom. Nechajte chlieb poriadne nasiaknuť.

Teraz sa vrhnite na mäso. Zapracujte do neho vajce, nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, majoránku a kmín. Nezabudnite osoliť a okoreniť.

Chlieb nasiaknutý mliekom a ochutené mäso spracujte tak, aby ste získali kompaktnú zmes. Ruky sú najlepší nástroj. Potom ešte prípadne trošku osolte alebo okoreňte.

Mäso rozvaľkajte/rozprestrite na plát a položte natvrdo uvarené vajíčka za sebou. Celé to zabaľte do tvaru sekanice. Nebojte sa, znie to zložitejšie, než to v skutočnosti je.

Rúra je rozohriata na 180 °C. Sekanú dajte na plech a prikrytú alobalom pečte cca 1 hodinu. Potom odstráňte alobal a dodajte kôrku.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Veľkonočná sekaná s vajcom

Veľkonočná sekaná s vajcom je tradičné jedlo pripravované počas veľkonočných sviatkov. Základom je mleté mäso, ktoré sa okorení a zmieša s ďalšími prísadami, ako sú cibuľa, cesnak alebo korenie. Do stredu sa potom vkladajú natvrdo uvarené vajcia. Sekaná sa pečie v rúre, až má zlatistú kôrku. Pri podávaní sa krája na plátky, čím sa odhalí jedinečný vzhľad s tortovými vajcami vo vnútri. Toto jedlo je obľúbené nielen pre svoju chuť, ale aj pre estetický vzhľad, ktorý pripomína tradície a pohostinnosť Veľkej noci.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Hlavné jedlo, Hovädzie mäso, Mleté mäso, Veľká noc, Bravčové mäso
Štítky: Česká kuchyňa, hlavné jedlo, hovädzie mäso, mleté mäso, sekaná, vajcia, Veľká noc, Veľkonočná sekaná, bravčové mäso

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Veľkonočná sekaná s vajcom.

Pridať komentár