Vanilkové rožky
![Vanilkové rožky](/i/sk/vanilkove-rozky.jpg)
Vanilkové rožky sú tradičným vianočným cukrím a robia sa ako jedny z prvých cukroviniek, pretože potrebujú odležať. Je dobré ich mať hotové aspoň 2 týždne vopred.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
60 g mletá orechová jadra
60 g práškový cukor
140 g maslo alebo rastlinný tuk
1 ks žĺtok
práškový a vanilkový cukor
180 g hladká múka
štipka škorica
Postup varenia podľa receptu
Ochladený a nakrájaný tuk na plátky prehnietame spolu s práškovým cukrom a múkou, pridáme žĺtok, vanilínový cukor, škoricu a mleté orechy a vyhnietime si hladké cesto. To potom dáme do chladničky odležať zabalené v mikrotenu, aby nám neokoral..
Z cesta si odtrhávame kúsky, z ktorých vyvaľujeme valčeky, ohýbame do klasického tvaru a pokladáme na vymastený plech alebo na papier na pečenie.
Vkladáme do rúry na 180°C, kým nám nezružovie. Potom, čo ich vyberieme, obalujeme v zmesi práškového cukru a vanilínu a dáme vychladnúť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Vanilkové rožky
Vanilkové rožky sú tradičné české vianočné cukrovinky, ktoré potešia nielen svojou chuťou, ale aj jemnou vôňou vanilky. Tieto malé, mesiacovito tvarované sušienky sa zvyčajne pripravujú z masla, múky, mletých orechov a vanilkového cukru. Po upečení sa obalujú v práškovom cukre, čo im dodáva sladký vzhľad a chuť. Vanilkové rožky sú obľúbené nielen počas sviatkov, ale aj po celý rok ako výnimočná pochúťka k čaju alebo káve.